Косовски неспоразум, узак а дубок

На основу досадашњег процеса преговарања Београда и Приштине ствара се утисак да се само од Србије очекује да прави уступке, сагласни су гости Ока. Оцењују да је добро што је Србија спремна на наставак дијалога.

Источар Предраг Марковић каже да га брине то "што Кетрин Ештон и ЕУ није само поштени посредник, него сврстaни посредник".

Овде можете погледати/преузети емисију Око  

"САД и Немачка су ближи једној од страна, а само се од Србије очекује да прави уступке. Од Србије се захтева прећутна капитулација пред Приштином", сматра Марковић.

Додаје да Приштина нема нарочити разлог да попушта, јер ништа не показује да би у супротном сносили последице.

Слично мисли и Ђорђе Влајић, главни уредник Првог програма Радио Београда који каже да ни пре почетка осме рунде преговора није био оптимиста, упркос оптимизму и једне и друге стране.

"На столу у Бриселу пред представницима Србије је било нешто што нису могли да прихвате", сматра Влајић.

Објашњава да Србија може да се не слаже са Приштином, али да мора да настави да преговара.

Економиста Горан Николић каже да га радује то што "ће овога пута Србија тешко моћи да буде оптужена за неконструктивност, јер је била спремна на уступке".

Добро је што је држава поновила да су европске интеграције приоритет, додаје Николић и верује да ће у наредним данима и месецима бити постигнута нека врста договора.

Сматра да Приштина жели да добије нови праг у процесу преговарања са ЕУ и додаје да га не би изненадило да се преговори врате на технички ниво.

Последњих дана сматрају гости Ока стварана је напета ситуација, а "тешке одлуке" о којима слушамо да морају бити донете могле би да значе или предају или напуштање преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије