Читај ми!

Економист: Шанса да се пораз преокрене у победу

Пројекат у који је Кетрин Ештон уложила толико времена и напора, врло вероватно је пропао, али постоји последња шанса да се ствар преокрене и да се пораз претвори у победу, оцењује британски аналитичар Тим Џуда у недељнику "Економист".

Наредних неколико дана хитном дипломатијом биће покушано да се спасе дијалог Београда и Приштине у који је Кетрин Ештон уложила велики ауторитет, пише у тексту британског недељника Економист који потписује Тим Џуда. Постоји последња шанса да се ствар преокрене и да се пораз претвори у победу, оцењује се у тексту.

У тексту поводом завршетка разговора Београда и Приштине без договора наводи се да ће хитна дипломатија покушати да спаси процес.

Тим Џуда, који је дописник Економиста за Западни Балкан Тим Џуда наводи речи косовске министарке за европске интеграције Вљоре Читаку да "није све готово" и да је дијалог "исувише велики да би пропао".

Џуда у тексту каже да су преговори премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, уз посредовање Кетрин Ештон, остварили огроман напредак "до сада", али и додаје да је још нејасно зашто су тачно пропали.

"Обриси споразума су да области са српском већином могу да формирају заједницу спрских општина унутар Косова. Две стране нису могле да се споразумеју око тога каква тачно овлашћења она треба да има", пише у тексту.

Џуда подсећа да Европска комисија 16. априла подноси извештај "о будућности две земље", и да се Србија нада да ће добити датум за почетак преговора, а Косово да ће добити Споразум о стабилизацији и придруживању.

"Без споразума изгледа мало вероватно да ће се обе ове ствари реализовати, а трајност већ постигнутих договора, на пример управљање границама, изгледа неизвесна", наводи Џуда.

"Ако се постигне споразум, Дачић и Тачи могли би да постану кандидати за Нобелову награду за мир", сматра аутор текста.

Џуда пише да су косовски Срби одахнули, посебно у северном делу који је под српском контролом, али и указује да нису сви тог мишљења и да су Срби на Косову веома подељени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије