Читај ми!

Вулин: Ништа на штету људи на Космету

На Косову се неће радити ништа што може бити на штету људи који живе у покрајини, поручио директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин после разговора са представницима косовских Срба. Београд се бори за право косовских Срба да сами одлучују о свом животу, истакао Вулин.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да је став државног руководства да на Косову и Метохији неће бити ништа урађено што може бити на штету људи који живе у покрајини.

Вулин је након разговора са представницима Срба са севера Косова и руководством Приштинског универзитета у Косовској Митровици, изјавио да су заједнички изразили наду и залагање да ће се у преговорима тражити решење које ће увек водити рачуна о интересима људи који живе у покрајини.

Он је нагласио да никако неће бити повлачења Универзитета са Косова и да нико неће измештати "ниједно једино одељење а камоли факултет" или Приштински универзитет са привременим седиштем у Митровици.

Вулин је разговарао и са представницима комбината "Трепча" у Звечану и истакао да тај комбинат припада држави Србији и да је њено власништво и власништво оних који су је створили и да не може бити предмет било какве приватизације.

"У име Владе Републике Србије желим да кажем да је став државног руководства да ништа неће бити урађено што може да буде на штету људи који живе на Косову и Метохији, истакао је Вулин.

Како је рекао Вулин, преговори се не воде зато што је то неком пријатно, већ зато што људи на простору Косова и Метохије имају право да одлучују о сопственом животу, а то право им до сада нико није ни понудио ни за њих изборио.

Вулин је истакао да се Београд бори за право људи људи који живе на Косову и Метохији да сами одлучују о свом животу додајући да без универзитета и локалне самоуправе тај процес одлучивања не би био могућ.

Према његовим речима, Универзитет који ради у Косовској Митровици је онај који је измештен из Приштине и његово евентуално измештање ван простора Косова и Метохије потпуно би обесмислило његово постојање. Гласине, о измештању појединих факултета су злонамерне, додао је Вулин.

Нико неће укинути Приштински универзитет

Вулин је истакао да нико неће укинути Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици, подсетивши да има 11.000 студената што је често, како је рекао, више студената него што имају неки други факултети.

Универзитет у Косовској Митровици је од огромне важности и неће бити нигде измештен, радиће и даље као што је радио и надамо се да ће још и повећати број студената, а никако их смањити, што се односи и на факултете, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

У разговору са представницима комбината "Трепча" у Звечану, Вулин је подсетио да је држава већ одбацила покушај приватизације "Трепче" и да се мора водити рачуна о томе да је Србија и Фонд за развој већински власник "Трепче" и да ће тако и остати.

У свим преговорима ми смо инсистирали на томе да Заједница српских општина мора да има своју имовину, буде правно лице које има своју имовину, а имовина јој је све што Србија има на Косову и Метохији, рекао је Вулин.

Приватизација "Трепче" или било која друга приватизација на Косову, Србија не може да призна, рекао је Вулин додавши да очекује да ће тако поступити и међународна заједница.

"Приватизација не може да буде спроведена на националном основу. Свака приватизација која је спроведена јужно од Ибра спроведена је тако да су Срби који су учествовали у стварању те имовине били апсолутно искључени из њене поделе", нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Вулин је закључио да "Трепча" неће бити приватизована, да не може тако да се приватизује, јер је Србија већински власник тог Рударско-хемијско-металуршког комбината.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво