Читај ми!

Осуда појаве антисемитских плаката

Из кабинета потпредседнице Владе за европске интеграције Сузане Грубјешић стигла најоштрија осуда појаве антисемитских плаката који су осванули у центру Београда. Амбасада Израела изненађена због инцидента.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић најоштрије осудила појаву антисемитских плаката који су јутрос осванули у центру Београда, саопштено је њеног кабинета.

"Србија и Београд одувек су били толерантне средине које поштују демократске вредности укорењене у нашој традицији, а заједнички живот различитих верских и културних заједница представља богатство нашег друштва. Због тога се не сме дозволити да екстремистичке групе и појединци залутали у идеологију мржње и нетрпељивости сеју страх међу нашим грађанима и нарушавају слику Србије", рекла је Грубјешићева.

Антисемистки плакати су заправо антисрпски, јер могу да нанесу велику штету нашој земљи. Држава мора да заштити свој демократски поредак и безбедност свих верских и етничких заједница, а друштво да овакве појаве најоштрије осуди, додаје се у саопштењу.

"Уверени смо да ће надлежне службе одмах реаговати и примерено казнити починиоце овог екстремистичког чина који може да нанесе велику штету Србији уколико остане нерешен", наводи се у саопштењу кабинета потпредседнице Владе за европске интеграције.

Израелска амбасада тражи реакција државе

Амбасада Израела у Београду непријатно је изненађена појављивањем антисемитских постера у Београду, саопштила је та амбасада.

"Свесни смо да овај инцидент не одражава расположење српског друштва, које је кроз читаву историју поштовало и уважавало своје јеврејске грађане", наводи се у саопштењу.

Амбасада Израела позива надлежне државне органе Републике Србије да предузму све неопходне мере како би се починиоци овог акта мржње привели правди.

"Брза и одлучна реакција државе на овај срамотни чин биће јасна порука онима који желе да наруше традиционално добар однос према Јеврејима у Србији", додаје се у саопштењу израелске амбасаде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво