Читај ми!

Кацин убеђен у успех преговора

Убеђен сам да ће Београд и Приштина постићи договор на преговорима у Бриселу, рекао известилац Европског парламента Јелко Кацин. Споразум Београда и Приштине имао би историјски значај и снажно би утицао на цео регион, оценио је Кацин.

Известилац Европског парламента за Западни Балкан Јелко Кацин рекао је да је " дубоко убеђен" да ће Београд и Приштина постићи "историјски договор" који ће бити велики пробој за цео регион, објављено је на сајту турске телевизије ТРТ на босанском, преноси Бета.

"Ја сам у то дубоко убеђен и радујем се историјском договору који ће бити постигнут између Београда и Приштине, јер то није само њихов успех него је то велики пробој за цео регион. И на другој страни, то је најјача порука која мора да уздрма и пробуди Албанију, Босну и Херцеговину и Македонију", рекао је Кацин.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине 2. априла, Кацин је у интервјуу за агенцију Анадолија који је пренела телевизија ТРТ, подсетио да је "косовски тим на челу са Хашимом Тачијем на досадашње преговоре у Бриселу долазио у пуном саставу", а да је "из Београда долазио сам премијер" Ивица Дачић.

"То је један део тог изазова. Друго је, заправо, симболички потез и порука. Наиме, српска јавност још прати ту расправу око заједнице српских општина и у свом виђењу имају општине на северу Косова. Али, да Срби у енклавама нису прекинули самоизолацију и ступили у активан однос према својој будућности, и на основу Ахтисаријевог плана изборили себи шест нових општина с већинским српским становништвом у енклавама, премијери не би имали много тога о чему би могли расправљати", рекао је Кацин.

Он је објаснио да захваљујући тим чињеницама, српска страна са Косова учествује у дијалогу на косовској страни, док "српска страна са севера не учествује у дијалогу".

Кацин сматра да је сусретом заменика премијера Слободана Петровића са Косова и Александра Вучића из Србије послата порука да Београд више не дели косовске Србе "на подобне и мање подобне", и да признаје "да су Срби који су укључени у косовске институције део решења, а не проблем".

Упитан да ли би заменик српског премијера Александар Вучић требало да учествује у наредној рунди дијалога са Приштином, будући да он то још није одлучио, Кацин је подсетио на ранија обећања првог потпредседника Владе Србије.

"Не могу вам рећи да ли Вучић треба да буде на наредној рунди дијалога. Могу вам рећи да нам је у октобру прошле године најавио сам да ће доћи до сусрета на нивоу потпредседника влада. Не ради се само о дијалогу председника и премијера него и заменика премијера, јер је то највиши ранг на косовској страни где су Срби са Косова носиоци своје судбине унутар европског Косова као дела Европске уније", рекао је Кацин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво