Читај ми!

Јакшић: Уставни суд није размотрио захтев

Уставни суд Србије није размотрио захтев којим су представници Срба са Космета тражили оцену уставности уредбе Владе о примени договора постигнутих у дијалогу Београда и Приштине, рекао је један од подносилаца захтева и функционер ДСС-а Марко Јакшић.

Функционер Демокатске странке Србије Марко Јакшић рекао је да Уставни суд Србије није размотрио захтев којим су представници Срба са Косова и Заједнице српских општина тражили оцену уставности уредбе Владе Србије о примени договора постигнутих у дијалогу Београда и Приштине.

Јакшић је рекао агенцији Бета да Уставни суд није размотрио захтев Заједнице и поред уверавања и усмених и писмених да ће то учинити до краја марта.

"Видимо да Уставни суд неће да поштује своју реч", истакао је Јакшић.

Према речима Јакшића, Заједница, представници Срба и посланици Демократске странке Србије, чији је функционер, затражили у новембру од УС оцену уставности за четири уредбе које се односе на катастар и матичне књиге, царине, границе и дипломе.

Јакшић је навео да ће Заједница, после 2. априла и завршетка осме рунде дијалога премијера Косова и Србије Хашима Тачија и Ивице Дачића разматрати даље кораке, након што није стигао одговор из Уставног суда.

Чекамо 2. април, да видимо шта "бива", нећемо стати на овоме, већ ћемо у "априлу предузети сличне акције, нећемо ћутати", рекао је Јакшић.

Представници Срба су средином фербуара тражили да их УС информише о току поступка за оцену уставности спорних уредби, када им је речено, да процес није застао и да одговор могу да очекују до краја марта.

Упоредо с тим Омладина Демократске странке Србије одржала је протестну акцију испред Уставног суда Србије, захтевајући да оцени уставност уредби Владе о Косову и Метохији.

Према речима председника Омладине ДСС Немање Петровића, ова странка је пре пет месеци указала да четири уредбе које је Влада Србије донела на основу споразума Београда и Приштине "нису уставне".

Петровић је додао да ће омладина ДС С-а симболично предати будилник судијама Уставног суда, да се "коначно пробуде и донесу оцену уставности уредби".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се