Читај ми!

Стефановић позвао младе да се врате

Нама је потребно да они који су до сада знања стицали и стичу на страним универзитетима дођу у своју земљу и помогну у даљем процесу придруживања ка ЕУ, рекао председник Скупштине Србије Небојша Стефановић на панелу "Како до квалитетних кадрова у области европских послова".

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић позвао је данас младе који су студирали и још увек стичу знања у иностранству да се врате у земљу и помогну јој у даљем процесу придруживања ка ЕУ.

Оно што је нама потребно је да они који су до сада своја знања стицали и стичу на страним универзитетима дођу у своју земљу. То је моја порука - да су потребни Србији и Србији је потребно њихово знање. То је најбољи начин да идемо ка ЕУ и да ЕУ не буде само декларативни слоган, већ да она значи квалитетнији живот, стандарди, људска права, истакао је председник Скупштине Србије.

Стефановић је на јавној дискусији "Како до квалитетних кадрова у области европских послова", које је у организацији Алумни клуба Колеџа Европе у Србији (АИКЕС) одржано у Дому Народне скупштине, истакао да добијање датума за почетак преговора није стизање до циља и да до тада Србија мора да уради много, у чему јој је потребна подршка и помоћ свих.

Нама ЕУ не треба да бисмо на застави имали још једну звездицу и да би имали плаву заставу, нама ЕУ треба да грађани ове земље имају разлог да се пробуде, иду на посао, буду срећни, напоменуо је Стефановић.

На том путу, како је указао, Србији је потребно улагање у развој квалитетних програма, наставних кадрова, како би младима омогућили да стекну квалитетна знања.

Организатор је на дискусији представио предлог за Владу Србије о државном стипендирању последипломских студија из области европских послова, права, политике и економије ЕУ за већ запослене државне службенике на почетничким позицијама, а како би јавна управа била што спремнија за све већи обим посла уочи и током преговора за чланство у ЕУ.

Држави је у интересу да обезбеди квалитетан кадар који би био носилац тих преговора, како би крајњи исход био што повољнији за Србију. Улагањем у људске ресурсе, Србија би профитирала не само повећањем броја стручњака за те послове, већ и већим упливом у европске кругове, поручено је из АИКЕС-а.

Скупу је присуствовао директор владине Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић, као и директорка Фонда за отворено друштво Соња Лихт.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се