Читај ми!

Ахтисаријев план није решење

Ако се у бриселском дијалогу буду слушали аргументи Србије договор ће бити постигнут, изјавио Александар Вулин, истакавши да Ахтисаријев план није добро решење за Србе. Нема поделе на северне и на јужне Србе, постоје само Срби који живе на Косову и Метохији, рекао директор Канцеларије за КиМ на скупу у Прилужју.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин сматра да договор у следећој рунди разговора Београда и Приштине, 2. априла у Бриселу, не зависи само од Србије, али очекује да се аргументи званичног Београда пажљиво саслушају, пажљивије него до сад и на основу тога да се донесе закључак.

"Уколико се буду слушали аргументи Србије договор ће бити постигнут", рекао је Вулин истакавши да преговарачки тим Београда у Брисел, као и увек до сада, иде са јасним аргументима са јасним идејама и плановима и да се испод Резолуције Скупштине Србије о Косову и Метохији не може ићи.

"Да смо хтели да прихватимо Ахтисаријев план, ми би већ то урадили. Ахтисаријев план није добро решење, да је тај план добар овде би Срби живели боље, али као што видите и Срби који живе у општинама које су установљене и вођене по Ахтисаријевом плану не истичу се ни заштитом у смислу права, ни економским напретком ни повећањем своје бројности", рекао је Вулин у Ранилугу.

Посетом општини Косовска Каменица, измештеној у Ранилуг, Александар Вулин је започео тродневну посету Косову и Метохији. Он је у Ранилугу разговараo са председником општине Косовска Каменица Бобаном Јефтићем, начелником косовско-поморавског Округа Срђаном Митровићем и представницима просвете и Српске православне цркве из Косовског поморавља.

На скупу у Прилужју, са кога је неколико стотина окупљених Срба поручило државном врху да их не заборави у преговорима са Приштином, Вулин је рекао да власт у Србији никада више није помињала Србе јужно од Ибра него што то чини садашња.

Говорећи о формирању заједнице српских општина, Вулин је истакао да ће "или бити заједнице свих, или је неће бити".

"Нема поделе на северне и на јужне Србе. Постоје само Срби који живе на Косову и Метохији. Постоје Срби који хоће да живе онако како су до сада живели. Немојте да сумњате да садашњи државни врх има било какву другачију идеју", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Вулин посетио породицу Вучетић

Директор владине Канцеларије обишао је у северној Косовској Митровици породицу Вучетић, чије је двоје деце повређено почетком фебруара, када су непознате особе бациле су ручну бомбу на кућу у којој је породица живела у мултиетничком насељу Бошњачка махала.

"Не може бити мира, слободе и праведног живота уколико ово дете није заштићено и уколико за његове ране нико не одговара. Позивам међународну заједницу да, у складу са својим мандатом, учини све што је потребно да се и налогодавци и починиоци овог одвратног злочина већ једном пронађу казне", рекао је Вулин.

Мајка деце која су била повређена Снежана Вучетић захвалила је Канцеларији за Косово и Метохију и општини Косовска Митровица на помоћи коју им пружају.

"Срби желе сарадњу са Кфором и Еулексом, али исто тако Кфор и Еулекс треба да сарађују са Србима", поручио је Вулин, додајући да ће се у оној мери у којој се буде истраживао овај инцидент у тој мери и имати веће или мање поверење у међународну заједницу.

Предвиђено је да се током тродневне посете Вулин састане са председницима општина, са представницима локалне самоуправе и да одржи низ састанка са привредним субјектима и представницима културе.

Директор Канцеларије за КиМ ће у недељу 31. марта присуствовати и обележавању 110. годишњице убиства руског конзула Григорија Степановича Шчербине (1868-1903) у Косовској Митровици. Обележавању ће, како је најављено, присуствовати и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се