Један немачки поглед: Не журити са споразумом

Одрживост споразума са Приштином важнија од тога колико је брзо постигнут, оценио директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Хенри Боне. Подсетио је и да одлука о датуму за почетак преговора о чланству у Европској унији може бити донета на било ком Самиту ЕУ.

Директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Хенри Боне рекао је да верује да је договор Београда и Приштине 2. априла могућ, али да с тим не треба журити, што важи и за одређивање датума за почетак преговора Србије о чланству у ЕУ.

Важније је да се уместо "брзо постигнутог лошег компромиса" потроши неопходно време и достигне одрживо решење које ће моћи да буде примењено на терену, напоменуо је Боне.

Истовремено, додао је, легитимно је питање да ли у овом тренутку треба донети одлуку о одређивању датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ, када имплементација договора Београда и Приштине није кренула.

"Мислим да то није питање сада или никад, већ сада или можда боље касније", рекао је Боне подсећајући да се одлука о датуму може донети на свака три месеца на Самитима ЕУ, а да Немачкој и државама чланицама треба оставити време да процене како се споразум примењује на терену.

Коментаришући ставове према којима је Брисел претерано усмерен на брзо решење, а мање на то како ће оно бити примењено на терену, што се чуло и на данашњем скупу на тему "Шта значи нормализација у пракси", Боне оцењује "да није добро да се толико жури".

Напоменуо је да су могућност постизања споразума и његова применљивост од огромног значаја и да зато "није добро да имамо лош компромис, а брзо донет, боље да то буде добар компромис који је уједно и одржив".

Упитан да ли 2. априла очекује договор у Бриселу, Боне је рекао да је оптимиста и да сматра да је то могуће, али да је најважније то како ће он бити примењен и како ће га прихватити људи који живе на Косову и Метохији, а посебно на северу.

Он је рекао и да се нада да ће у Бриселу разумети да не могу да оставе двема странама да саме примењују договоре.

"Свуда у политици људи журе, јер је велики број тема на њиховој агенди. Питање је да ли ће ЕУ бити укључена (у контролу процеса примене), ја мислим да ће на један начин дефинитивно бити, јер процес интеграције са наставља, а за Србију тек практично почиње са преговорима за које са надам да ће скоро бити отворени. Донекле, слично је и са Косовом", рекао је Боне.

Кад је реч о добијању датума, Боне је рекао да формална одлука о томе може бити донета на сваком самиту ЕУ, али да је до тада потребно преконтролисати како иде примена споразума како би Немачка и друге државе чланице ЕУ могле да донесу своју одлуку.

"Свака три месеца биће организован Самит и то стално може да се појави на агенди. Посебно ако буде резултата, Ештон и њена канцеларија, али и Србија могу да покрену то питање", истакао је Боне.

Упитан хоће ли услови посланика ЦДУ бити део финалног споразума Београда и Приштине, Боне каже да су седам тачака очекивања која Немачка жели да види да буду остварена, подсећајући да је дијалог и процес нормализације односа Београда и Приштине кључни фактор у доношењу немачке одлуке да ли ће подржати датум већ сада или касније.

"Легитимно је питање да ли треба сада донети ту одлуку, ако импелментација није још достигнута, или је важније да се прво види како се ствари одвијају на тренеру. Видели смо данас да много људи не разуме шта значе ни они споразми који су до сада постигнути. Потребан нам је мониторинг механизам, већа укњученост обе стране да би овај споразум био одржив , јер је то историјски споразум и веома је тешко срповести га на терену", закључио је Боне.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се