Читај ми!

Срби морају да се осећају Србима ма где били

Председник Томислав Николић поручио да сви Срби морају да се осећају Србима ма где да се налазе. На првој седници Савета за односе са Србима у региону посебно је истакнут значај очувања српске културе и језика, српске цркве и српских школа.

У Председништву Србије одржана је прва седница Савета за односе са Србима у региону, којом је председавао председник Србије Томислав Николић који је поручио да сви Срби морају да се осећају Србима ма где да се налазе.

У саопштењу Прес службе председника се наводи да је, полазећи од Устава по којем Србија има обавезу да штити права и интересе свих својих држављана у иностранству, Николић констатовао да је "претходни сазив Савета радио колико је желео, а не колико је могао и колико је требао".

На нама је да радимо више, да радимо боље него што смо до сада. Срби морају да се осећају Србима, да осете да се држава брине о њима, где год да се налазе", нагласио је председник. 

На седници је, како се наводи, посебно истакнут значај очувања српске културе и језика, српске цркве и српских школа.

Оцењено је, такође, да допринос медија у њиховом очувању мора бити на вишем нивоу, како би се заштитила традиција, култура и историја српског народа.

На седници Савета усвојено је шест тачака дневног реда, а за секретара Савета изабрана је председница Матице исељеника Јелена Киш.

Поред председника Србије, чланови Савета су председник Владе Србије Ивица Дачић, председник Скупштине Небојша Стефановић, министар спољних послова Иван Мркић, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Чланови су и министар културе и информисања Бранислав Петковић, министар финансија Млађан Динкић, председник АП Војводине Бојан Пајтић и директор Канцеларије за вере Милета Радојевић.

Такође, чланови Савета су и представници Српске православне цркве, директор Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић, саветници Председника Марко Ђурић, Станислава Пак Станковић, Радослав Павловић, Предраг Микић, као и генерални секретар председника Недељко Тењовић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво