Читај ми!

Косовска Митровица, пресуда после блокаде

Основни суд Еулекса осудио тројицу Срба за мартовске нереде у Косовској Митровици 2008. године. Друга тројица ослобођена. Претходно је изрицање пресуде одложено, пошто су Срби јутрос блокирали улаз у зграду суда.

14.52 - Тројица Срба осуђена због учешћа у мартовском насиљу 2008. године у Косовској Митровици, док су друга тројица ослобођена.

12.30 - После кратког одлагања настављено изрицање пресуда шесторици Срба.

Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици, којим је председавала судија Еулекса Катја Доминик, изрекло је затворске казне тројици, од шесторице Срба, због учешћа у мартовском насиљу 2008. године у Митровици.  Јутрос око седам сати Срби су блокирали зграду Основног суда и онемогућили припадницима Еулекса да у њу уђу.

Марјан Илинчић (63) осуђен је на 20 месеци затвора, Драган Милојевић (27) на 18 месеци затвора, Зоран Чавић (47) на девет месеци, условно годину дана, док су преостала тројица Митровчана ослобођена оптужби.

Ослобођени су Миодраг Ралић (54), Небојша Јовић (48) и Авни Краснићи (39).

Осуђени ће морати да плате и трошкове кривичнг поступка у висини од по 500 евра.

Браниоци тројице осуђених Срба су најавили да ће поднети жалбе.

Шесторици Митровчана стављано је на терет више од 20 кривичних дела.

Потужница их је тертила за нелегално заузимање суда који се налази у северном делу Митровице, позив на отпор, ометање службених лица у вршењу службене дужности, учествовање у маси која врши кривично дело, угрожавање Уједињених нација и придруженог особља.

Овим особама се на терет стављало и оштећење покретне имовине, распиривање националне, расне, верске или етничке мржње, раздора или нетрпељивости, и за учешће у групи која је ометала службена лица у вршењу службене дужности.

Случај је повезан са мартовским нередима у Косовској Митровици из 2008. године. Тада је дошло до затварања суда након што су се сукобиле јединице међународних снага и Срба.

Током инцидената који су уследили погинуо је један украјински полицајац, повређена су 64 полицајца УНМИК-а, 24 припадника Кфора и око стотину српских демонстраната.

Доминикова је рекла да Судско веће није морало да одлучује о убиству украјинског полицајца и да је дужност судског панела била концентрација на кривична дела за која су оптужени били одговорни.

Она је истакла да у процени ситуације од 17. марта 2008. године суд није утврдио да маса која се окупила испред суда користи по живот смртну снагу.

Домикова је, такође, рекла да нема доказа да је постојао план оних који су били окупљени у маси испред суда и изразила наду да ће насиље у Митровици престати зарад грађана Косовске Митровице.

Срби који су од јутрос држали у блокади суд у Митровици деблокорали су прилазе суду.

Начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић и председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић договорили су се са представницима Еулекса да припадници косовске полиције учествују у пратњи еулекс судија и тужилаца, а колону ће чинити шест возила.

Изрицање пресуда шесторици Срба осумњичених за мартовске нереде у Косовској Митровици 2008. године, било је заказано за 11 сати у Основном суду у северном делу града.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво