Читај ми!

Вучић: Неће бити промене премијера

Неће бити промене премијера, јер би то била лоша порука, каже вицепремијер Александар Вучић, наводећи да ће вероватно бити реконструкције Владе. Седница државног врха о Косову у понедељак или уторак. Србији у седмој рунди у Бриселу није било понуђено ништа, каже Вучић и очекује да ће 2. априла бити понуђено "бар нешто".

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да неће бити промене премијера, јер би то тренутно била лоша порука, али да ће вероватно бити реконструкције Владе.

Вучић је новинарима, после полагања венаца на споменик погинулим припадницима Војске Србије у Земуну, рекао да ће напредњаци, ако буду хтели и ако буду били незадовољни радом премијера, тражити изборе, али да то за сада није случај.

Упитан да ли ће заменити премијера Ивицу Дачића, Вучић је одговорио: "Наравно да је то могуће. Чак то не би било ни компликовано, али то се неће догодити зато што смо ми часни и поштени људи".

"Ако будемо хтели и будемо незадовољни радом премијера, тражићемо нове изборе, па нека народ да своје поврење коме хоће", рекао је први потпредседник Владе.  

Вучић је рекао да ће Главни одбор Српске напредне странке на седници, која ће бити одржана после 2. априла, разматрати питање реконструкције Владе.

Поручио је и да он "није као неки други и да не ради исто као такви". "Мој циљ је модернизација Србије и напредак а не у коју ћу фотељу да седнем", каже Вучић.

Вучић је поновио да неће бити никаквих промена осим реконструкције Владе, која зависи од онога што ће рећи његова странка.

"Ми за сада нисмо незадовољни радом премијера. Мислим да би то била лоша порука коју би Србија послала у овом тренутку када разговарамо о напретку Србије, њеној модернизацији, будућности Косова и Метохије", рекао је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, много је важније шта човек ради, са колико енергије, посвећености, љубави, али и које резултате постиже, од тога на којој ће функцији бити.

"Онима који су претходних дана говорили о доминацији и 'путинизацији' у Србији, ваљда како ће једна странка да преузме све у овој земљи, желим да кажем да су то исти они којима до јуче није сметало да имају из исте странке и градоначелника Београда и председника војвођанске Владе и председника републичке Владе и председника Србије", истакао је Вучић.

Тада им је, како је додао, све било веома демократично. "Данас би им сметало било шта што има везе са једном много успешнијом влашћу него што је била претходна, али то ваљда показује колико неки тешко знају да губе и колико тешко прихватају пораз", закључио је Вучић.

Седница државног врха у понедељак или уторак

Вицепремијер је најавио да ће седница државног врха о Косову и Метохији, односно наставку разговора у Бриселу, бити одржана највероватније сутра или прекосутра.

Вучић је рекао да је било говора да се та седница одржи вечерас, али да је потребно времена да се сви договоре и усагласе.

У том контексту, Вучић је рекао и да ће седница Главног одбора СНС-а, на којој ће се разговарати о раду министара и, евентуално, реконструкцији Владе, бити одржана после 2. априла и осме рунде разговора у Бриселу, јер је сада најбитније да се све снаге усредсреде на решавања питања Косова и Метохије.

Први потпредседник Владе указао је да Србији у Бриселу, у седмој рунди разговора, није било понуђено ништа и да се нада да ће јој у наставку дијалога бити понуђено "бар нешто".

"Ако Србији буде понуђено ништа – ништа не морате ни да прихватите нити да одбијете. Бесмислено је о томе изјашњавати се", рекао је Вучић.  

Рекао је да се нада да ће 2. априла у Бриселу Србији, ипак, нешто бити понуђено, јер то је у интересу и Европе и региона. "Понудили смо многе уступке, концесије и компромисе, а заузврат смо добили ништа. Очекујемо, ако не много, онда бар нешто од друге стране", поручио је Вучић.

Вицепремијер је истакао да је циљ садашње Владе пре свега напредак, модернизација, боља, другачија и успешнија Србија, а да ће, ако неко покуша у томе да их заустави, морати да објасни и народу и целој међународној заједници зашто то чини.

На питање да ли ће ускоро имати контакте са високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон, Вучић је рекао да их очекује.

"Већ је било различитих контаката са неким важним представницима међународне заједнице. Очекујем да ће их бити још. Поновио сам став који сам рекао целокупној јавности и министрима у Влади, а то је да Србија жели напредак, да размишља о модернизацији, гледа у будућност. Али мора нешто да понуди свом народу, не може свом народу да да ништа", рекао је Вучић.

Србија, како је истакао, не може да се понаша тако неодговорно.

"Као што смо то рекли нашим људима, исто смо рекли и њима. Зато очекујем да понуда буде озбиљнија, одговорнија, разумнија и да онда имамо о чему да одлучујемо. Та одлука коју будемо доносили свакако неће бити лака", рекао је Вучић, наводећи да "и ако унапреде ту одлуку, због ње нико неће бити срећан".

Где то има кредит од 3,5 милиона евра на личну карту?

Вучић каже да ће у случају Развојне банке Војводине поступак бити спроведен до краја, без обзира на притиске.  

"Заштрашујуће су ми изјаве у вези са кредитом. Отиђите у неку банку, ако можете да узмете кредит од 3,5 милиона евра, а да не дате ништа оисм личне карте. Ако је то могуће, да нико не одговара, били бисмо веома чудна земља на свету, ако не и једина у којој би се тако нешто догодило", рекао је Вучић.

Поручио је да нико притисцима и саопштењима неће успети да спречи акције државних органа.

"Не занима ме шта ће они да кажу и шта ће да каже било каква политичка партија. Држава ће поштовати закон, а то што неки мисле да су тиме извршили неки медијски притисак, па ће сада успети да зауставе акцију надлежних органа, то слободно могу о клин да окаче пошто се то сигурно неће догодити", нагласио је Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара