Читај ми!

Србија мора да одмери реалну политику

До 2. априла, када се одржава осма рунда дијалога у Бриселу, Србија мора добро да одмери снаге и реалну политику коју ће да води, каже премијер Ивица Дачић и упозорава да ће, ако се до 16. априла не постигне компромис, Србија на наставак евроинтеграција морати да сачека годину дана. Промена на месту председника Владе значила би избор нове владе, али су то за сада само спекулације, наводи Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је инсистирао да се дијалог са Приштином продужи до 2. априла и да у том периоду Србија мора добро да одмери снаге и реалну политику коју ће да води. Дачић упозорава да ће, ако се до 16. априла не постигне компромис у дијалогу, Србија на наставак евроинтеграција морати да сачека годину дана, односно до друге половине 2014. године.

Дачић је рекао да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон планирала да преговори буду завршени до 20. марта, али да је, на инсистирање Србије, дијалог ипак настављен.

"Кетрин Ештон је већ спаковала све папире и кренула да прогласи крај преговора, али сам ја инсистирао да се дијалог настави јер не желимо да Србија буде окривљена за крах дијалога", рекао је Дачић.

"Није спорно рећи 'не' када треба да се каже 'не', али оставимо то за јуначење пред нашим народом када немамо избора, а сада се потрудимо да нађемо тај други избор", истакао је премијер.

Дачић је нагласио да Србија жели да добије датум за почетак преговора са ЕУ јер би тиме изменила геополитичку и геостратешку позицију која, како је додао, није лака јер у окружењу нема коме да се обрати за подршку.

"Наши пријатељи су далеко да бисмо са њима правили планове о уласку у другачије уније у условима када је Србија окружена ЕУ и НАТО-ом и када нема пријатеља на тој страни света. Ми желимо договор и компромис, али да би се то постигло мора бар минимум, ако не максимум праведности да буде за све стране", рекао је премијер новинарима на Стражевици.

Премијер је указао да заједница српских општина о чијим се надлежностима преговара у Бриселу мора имати више од протоколарних овлашћења.

На питање шта ако понуда Србији остане иста, Дачић је рекао да ће договор тешко бити постигнут, ако се до 2. априла не побољша понуда.

Дачић је навео да је само чланство у Европској унији споредно питање, а да је кључно какво ће решење бити постигнуто за Србе на Косову и како ће они живети у наредних пет или десет година.

Промена премијера би значила избор нове владе

Премијер је рекао да би промена на месту председника Владе Србије значила избор нове владе, али да су то за сада само спекулације и да о томе није било разговора у оквиру владајуће коалиције.

"Нисмо званично разговарали потпредседник Владе Александар Вучић и ја на ту тему јер смо се бавили најважнијим државним питањима", рекао је Дачић. 

Премијер каже да није било тема око којих су се он и Александар Вучић до сада разилазили. Како тврди, они једни другима немају шта да замере, јер ова влада, наглашава, има пун легитимитет.

"Ако неко покрене ту причу, реконструкцију морамо да дефинишемо – да ли хоћемо нову владу или само персоналну реконструкцију", рекао је Дачић. 

Он сматра и да сви политички чиниоци у Србији треба да се окрену решењу најважнијег политичког питања, а то је решење проблема Косова и Метохије.

"Потребна нам је државна сагласност о питању Косова и Метохије", рекао је Дачић и додао да му политички противници пребацују и што води дијалог и што можда тај дијалог неће донети резултате, због чега ће бити угрожена европска перспектива Србије.

Председник Владе Србије је на Стражевици положио венац на споменик настрадалим припадницима Војске Србије поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара