Читај ми!

Дачић: Тако близу, а тако далеко

Кетрин Ештон стално говори да смо тако близу, а ја бих рекао и тако далеко, рекао је Ивица Дачић након разговора са високом представницом ЕУ о отклањању застоја у дијалогу са Приштином. Председник Томислав Николић каже да је, као и увек, оптимиста. Кетрин Ештон оценила да је са највишим српским званичницима имала користан и контруктиван састанак.

Председник Србије Томислав Николић рекао је, након састанка државног врха са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, да је могуће да ће до 20. марта "проциркулисати" и неки неформални документ који ће садржати мишљења Приштине и Београда. Премијер Ивица Дачић прецизира да неће бити никаквог формалног споразума о нормализацији односа о којем поједини медији пишу и поручује да нема договора у дијалогу са Приштином све док се не постигне договор о надлежностима заједнице српских општина.

Председник Николић рекао је да никада нисмо били ближе споразуму који ће да уреди живот на Косову и Метохији и омогући да сви који тамо живе буду заштићени, а да Срби живе у оквиру своје заједнице и остану повезани са Србијом.

Николић је, после састанка са Кетрин Ештон, рекао да је, као и увек, оптимиста и додао да ће наставак дијалога бити вероватно 20. марта.

Према његовим речима, још је могуће да ће до 20. марта "проциркулисати" и неки неформални документ који ће садржати мишљења Приштине и Београда.

"Сви разговори са Кетрин Ештон и са Приштином крећу се у оквирима резолуције из Скупштине", нагласио је Николић.

Премијер Ивица Дачић рекао је да је у овом тренутку није једноставно одговорити на питање да ли у дијалогу има напретка, будући да се Приштина слаже са формирањем заједнице српских општина, али да још нема договора о њеним надлежностима, будући да Приштина сматра да су општине те које треба да имају надлежности, а не заједница.

"И даље постоје разлике. Да има договора, сигурно би овде била Кетрин Ештон да то објави. Договора нема нити ће га бити док се суштински не размотре наши предлози", рекао је Дачић.

Према његовим речима, није битно да добијемо заједницу српских општина због нашег ината, него да то заиста буде начин за превазилажење проблема.

"Ми желимо компромис, али нећемо прихватити понижење. То је наша порука пред 20. март", истакао је Дачић.

"Кетрин Ештон стално говори да смо тако близу, а ја бих рекао и тако далеко", рекао је Дачић.  

Три питања о надлежности заједница

Премијер је рекао да постоје три главна питања на која треба наћи одговоре, а суштинско је шта је то заједница српских општина и какве су њене надлежности.

Према његовим речима, увек се говори о три гране власти, а то су извршна, законодавна и судска, али пошто је и Косово само по себи нестандарно питање, онда је тешко дефинисати које гране власти би ова заједница требало да има.

Зато, како је рекао, није једноставно наћи одговоре на то које би биле њене надлежности у областима које јој буду поверене.

Дачић је поручио да Србија, у сваком случају, не може пристати на неку необавезну форму, "малтене невладину организацију".

Друга два питања су питање полиције и правосуђа, рекао је премијер, додајући да "није свеједно ко вас чува, ко вас брани и ко вам суди".

Према његовим речима, та два питања нису тема за расправе и за лицитирања нити за медијске спекулације.

Дачић је и овога пута поновио да је најважније да је у свим овим разговорима показано још једном јединство наше државне делегације у којој, како је истакао, нема слабих карика.

Премијер је негирао да је било разговора о било каквом споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је најавио да ће сутра са, групом министара, боравити у Бриселу, али да то нема никакве везе са дијалогом о Косову, већ да је реч о сусретима са комесарима Европске комисије за трговину, здравље, животну средину и просвету, који ће, како је рекао, бити добра припрема за преговоре о придружењу ЕУ.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво