Читај ми!

Скупштина о безбедности хране

Посланици Скупштне Србије расправљали о безбедности хране на посебној седници парламента. Сносим део одговорности за нерешене проблеме у тој области, рекао министар пољопривреде Горан Кнежевић, додавши да је случај са афлатоксином у млеку затекао то министарство. Грађани ниједног тренутка нису били здравствено угрожени, рекла Славица Ђукић Дејановић.

20.27 - Завршена посебна седница парламента о безбедности хране.

17.55 - Председник Скупштине Небојша Стефановић одузео реч и изрекао две опомене посланику ЛДП-а Бојану Ђурићу. 

17.15 - Афера "млеко" значајно утицала на пад извоза млечних производа, рекао министар трговине Расим Љајић, додавши да је промет за скоро трећину мањи. 

16.34 - Грађани ни једног тренутка нису били угрожени афлатоксином М1 из млека, поручила министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. 

16.10 - Парламент започео посебну седницу на којој се расправља о безбедности хране у Србији.

На посебној седници Скупштна Србије расправљала је о безбедности хране, која је сазвана на захтев Либерално-демократске партије.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је да сноси део одговорности за нерешене проблеме у том сектору и да је случај са афлатоксином у млеку затекао то министарство.

"Признајем да је део моје одговорности и да нисмо стигли да се позабавимо тим стварима и да нас је читав овај случај (са афлатоксином у млеку ) затекао, рекао је Кнежевић на седници Скупштине Србије на којој посланици представницима власти постављају питања о безбедности хране у Србији.

Министар је навео да је систем безбедности хране у Србији регулисан законима и правилницима који су доносени у циљу ускладјивања са европским законодавством, али да се то радило без довољно осећаја за реалност и њихову спроводљивост.

"Овим правилницима дошло је до суштинских промена, првенствена одговорност за квалитет хране је на произвођачима хране, а држави је намењена улога контроле. Овај систем показује мањкавости у читавој ЕУ", истакао је Кнежевић и додао да у сектору пољопривреде у Србији постоје велики проблеми, почев од недостатка националне референтне лабораторије, до рада инспекцијских служби.

Министар је додао да је у медијима било јако пуно неистина, инсинуација и лоше пренетих ствари и да је очигледно да се ради о добро организованој политичкој кампањи где се покушава уништити српски сељак, пољопривреда и српско село.

Седница је сазвана на захтев ЛДП, чији је председник Чедомир Јовановић рекао да та странка проблем безбедности хране у Србији није желела да сведе на бесмислене страначке ратове, те позвао Кнежевића да изађе из рата са ДС и предузме конкретне мере.

"То је ваша одговорност. Правилници су превазиђени и постоје празнине због тога што се не примењује Закон о безбедности хране", рекао је Јовановић и упитао Кнежевића на какав начин ће бити заштићен српски аграр после информација о повећаном нивоу афлатоксина у млеку.

Јовановић је напоменуо да је одговорност за функицонисање система на оној страни која пресудно утиче на његово функционисање.

Према његовим речима, у Србији око 1,2 милиона тона кукуруза у клипу и пола милиона у зрну помешано са токсичним.

Министар Кнежевић је рекао ће дозвољени ниво афлатоксина у млеку остати на нивоу од 0,5 микрограма док се услови не промене, али није прецизирао који су то услови.

"То је европски стандард, али је Европска Унија изузетак јер две трећине земаља у свету пије млеко са 0,5 микрограма по литру. Дакле, постојала је дилема да ли се треба слепо држати правилника и бити спреман на последице", рекао је Кнежевић одговарајући на питање посланика.

Образлажући своју одлуку за повећање дозвољеног нивоа афлатоксина, Кнежевић је рекао да то није учињено била би угрожена егзистенција десетине хиљада произвођача млека, био би угрожен екосистем и створено црно тржиште млека.

"Прва стручна студија правилника из 2011. године показала је да је он неприменљив, рекао је Кнежевић и додао да је пре одлуке о враћању нивоа афлатоксина на 0,5 микрограма консултовао стручњаке са Медицинског факултета, Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и Војно медицинске академије.

"Они су рекли да се ништа неће променити по здравље грађана уколико се повећа ниво афлатоксина. Циљ одлуке је био да се заштити наш сељак и наша пољопривреда", оценио је Кнежевић.

Пошто га је посланик ДС-а Борислав Стефановић питао како се није информисао о зараженом кукурузу у септембру, Кнежевић је рекао да је информација о 30 одсто зараженог кукуруза до њега дошла у октобру и новембру и да су после тога формиране радне групе које су утврдиле да је седам одсто кукуруза заражено афлатоксином.

Дејановић: Грађани нису били угрожени

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић поручила је да грађани ниједног тренутка нису били здравствено угрожени када је реч о нивоу афлатоксина у млеку.

Минстарка је рекла да је у том периоду дошло до стварања панике и појаснила своју изјаву да грађани треба сами да одлуче да ли ће да пију млеко.

Она је објаснила да је грађанима који су били у страху поручила да неће имати штетне последице, да не морају да пију млеко неколико дана, ако се плаше док не стигну резултати из лабораторије у Холандији, а они који га пију неће имати штетне последице по здравље.

Према њеним речима, стандард који од 0,05 микрограма афлатоксина по килограму је стандард којем и Србија треба да тежи. Она је, међутим, упозорила, да "ако се претходни стандарди не стандрадизују", тај такође неће бити могуће испоштовати. 

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашње и спољне трговине Расим Љајић истакао је да је штета због афере са афлатоксином у млеку је између 100 милиона и 125 милиона евра, а продаја млека је опала од пет до 27 одсто.

На седници Скупштине Србије о безбедности хране и здрављу грађана, Љајић је рекао да су поједине млекаре обуставиле извоз, а неке га смањиле за чак 37 одсто и додао да смањење извоза није само последица афере.

"Ми смо анализирали продају у шест највећих трговинских ланаца, нећу рећи којих. Та анализа је показала да је продаја млека опала од пет до 27 одсто", навео је Љајић.

Референтна лабораторија за млеко до 2014.

Министар Кнежевић најавио је да је у плану отварање три референтне лабораторије за контролу млека у Србији и да ће прва бити отворена у Београду у првом кварталу 2014. године.

Према његовим речима, референтне лабораторије, поред Београда, имаће и Нови Сад и Ниш.

Кнежевић је подсетио да је до сада ЕУ дала преко осам милиона евра за референтну лабораторију, да је она била више пута отварана, али да до дан-данас не функционише.

Министар је навео да је у 2012. години урађено 608 контрола за проверу количине афлатоксина, да су све биле негативне, да је у јануару ове године извршено 70 контрола и да су сви узорци такође били негативни.

Тек у фебруару, како је додао, након појаве информације у региону о повећаној количини афлатоксина, издат је налог за ванредну контролу 302 узорка од 37 произвођача и да је у 48 узорака резултат био на граници дозвољене количине.

"Повукли смо то млеко са рафова, они су послати у Холандију на супер контролу. После тога је наложена ванредна контрола кукуруза, сточне хране и сировог млека и формирана је радна група од квалитетних стручњака која је предлажила даље мере", подсетио је министар.

Кнежевић је негирао да је минситарство игнорисало упозорења о контаминираном кукурузу.

Кнежевић је подсетио да је једини заражени кукуруз извезен из Старе Пазове, али да је два месеца стајао у Хрватској и да се не зна дали су услови складиштења били адекватни.

"Из Директорта из Брисела добили смо ту информацију, то је био кукуруз извезен из Старе Пазове, преко два месеца је стајао у Хрватској и питање је како је био ускладиштен и то једини пример у 2012. године. Након ванредне контроле утврђено је да је било седам одсто зараженог кукуруза", напоменуо је Кнежевић.

Кнежевић је оценио да је читавој слици допринео рад три лобија увозничког, који ће причом о отрованом кукурузу и млеку себи обезбедити огроман профит, други је ГМО лоби и трећи лоби је политика и жеља појединих странака да угрозе село и сељаке и направе проблем.

Посланици ЛДП-а су седницу, у облику дана за одговарања на посланичка питања, затражили 27. фебруара, после података о повећаном нивоу афлатоксина у млеку у Србији.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић рекао је раније да грађани Србије након данашње седнице парламента, на којој ће се расправљати о здрављу грађана Србије и безбедности хране, имати јасан увид шта је то што се дешавало у афери са млеком.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Стефановић је рекао да ће се после ове седнице искристалисати ко су они који су покушавали да на политички, или неки други начин, профитирају и угрозе производњу у нашој земљи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво