Читај ми!

Нико неће моћи да отпусти труднице

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић најавио да ће у скупштинску процедуру упутити измене Закона о раду које предвиђају да нико неће моћи да отпусти труднице и породиље с посла.

У скупштинску процедуру председник Скупштине Србије Небојша Стефановић ће данас упутити измене Закона о раду које предвиђају да нико неће моћи да отпусти труднице и породиље с посла.

Стефановић је за агенцију Бета рекао да је изменама и допунама тог закона предложио и да се породиљама које одлуче да се врате на посао током 12 месеци од порођаја омогући да користе до 90 минута дневно за подој детета.

"Оно што је суштина измена закона које предлажем јесте да се трудницама и породиљама, као и родитељима који користе право за негу детета или посебну негу детета, омогући да не може нико да их отпусти у том периоду", рекао је Стефановић и најавио да планира да измене тог закона стави на дневни ред парламента до краја месеца.

Према његовим речима, послодавац који одлучи да да отказ трудницама и породиљама учинио је тежак атак на државу јер то није удар само на поједине жене, већ атак на будућност државе и на децу.

Стефановић је рекао да је велики број случајева у Србији да су труднице отпуштане у осмом месецу трудноће, породиље после месец или два месеца коришћења права на породиљско одсуство или им је истекао уговор о раду који им није обновљен.

"Поставило се питање бриге друштва о трудницама и породиљама и мислим да смо овим послали снажан сигнал да и држава, али и сви ми желимо да покажемо бригу за будућност деце. Новац за ово мора да се нађе. То нису превелика средства, за то нису потребна нова издвајања. Ово је више подстрек да се рађају деца и ово је подстрек да имамо једну нормалну земљу", рекао је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво