Читај ми!

Белоруска подршка Србији

Белорусија подржава суверенитет и територијални интегритет Србије и постизање свеобухватног решења за Косово, навели у заједничком саопштењу белоруски председник Александар Лукашенко и председник Србије Томислав Николић.

Председник Србије Томислав Николић и белоруски председник Александар Лукашенко навели су у заједничком саопштењу да Белорусија подржава суверенитет и територијални интегритет Србије и постизање свеобухватног решења за Косово.

Николић је рекао да Србија неће по сваку цену настојати да постане чланица Европске уније.

"Захваљујем Белорусији на принципијелној позицији о Косову и Метохији", рекао је Николић у разговору са Лукашенком у Минску, преноси агенција Белта.

Николић је истакао да се његова земља залаже за поштовање међународног права и Повеље УН.

"Заиста ценимо подршку свих наших пријатеља. Захваљујући тој подршци можемо да бранимо своју државност и достојанство кроз преговоре", додао председник.

Двојица председника су, такође, истакла преданост Белорусије и Србије решавању сукоба у свету кроз опште прихваћене норме међународног права и фундаменталне принципе Повеље УН.

Председник Белорусије је истакао да две земље имају политичку вољу да прошире билатералну сарадњу. Он је рекао да Белорусија и Србија не почињу, већ настављају сарадњу.

"На несрећу, било је сметње у нашим односима. Упркос томе, остварили смо известан напредак промовисањем сарадње у трговини и економији. Имамо политичку вољу за то. Зато не почињемо, већ настављамо оно што смо раније почели", каже Лукашенко.

Према његовим речима, две земље ће радити на унапређењу односа. "Србија и Белорусија и цео свет суочени су са многим проблемима, ипак, моћи ћемо да их решимо заједно", рекао је белоруски председник.

Истакавши да напори за унапређење билатералних односа нису усмерени ни против кога, Лукашенко је рекао да је једини циљ интерес две нације. "Ми у Белорусији спремни смо да продубимо односе онолико којико је то прихватљиво за вас", поручио је Лукашенко свом српском колеги.

"Данас дочекујемо истомишљеника, представника земље коју смо увек толико волели", навео је Лукашенко.

Председник Николић уручио је Лукашенку орден Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа.

Јачати сарадњу, заборавити грешке

Србија и Белорусија желе да у наредних годину дана знатно унапреде билатералне односе и превазиђу стагнацију сарадње, сагласили су се председници две земље. 

Николић је рекао да је Белорусија "велики пријатељ Србије" и да је, од када је председник, "тражио прилику" да дође у Минск и "исправи све грешке начињене у односу према Белорусији", пренела је Белта.

Србија сада настоји да "оживи стара пријатељства", рекао је Николић и додао да је ово шанса за унапређење економске сарадње Белорусије и Србије.

"Овом посетом желим да покажем да је Србија на путу ка сарадњи са свим земљама света", указао је Николић.

Предедник Белорусије је истакао да је Берлорусија спремна на свеобухватну сарадњу са Србијом, укључујући политичку, економску, међупарламентарну, научну, технолошку.

Лукашенко је изразио наду да ће билатерални трговински односи, са до сада недовољних 150 милиона долара, у блиској будућности порасти на пола милијарде долара, и истакао да ће подржати инвеститоре и привреднике у обе земље.

Председници су најавили да ће се летос састати шефови дипломатија, а међувладина комисија за трговину и економску сарадњу најесен, док ће се њих двојица поново састати у Србији крајем ове или почетком идуће године да би анализирали шта је у међувремену постигнуто.

Лукашенко је указао и на то да је Николић први председник Србије у посети Белорусији после 17 година.

Лукашенко је захвалио Николићу што је имао храбрости да дође у Минск у "оваквој ситуацији која постоји у Европи" око Белорусије, додавши да "неће зажалити због тога".

Две делегације су данас потписале споразуме о сарадњи у области информисања и издаваштва, сузбијања криминала и о правној помоћи у кривичним и грађанским стварима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије