Читај ми!

Тачи: Приштина није попустила

Хашим Тачи негирао, пред посланицима косовске скупштине, да је Приштина попустила у дијалогу с Београдом, истичући да асоцијација српских општина може да буде формирана у оквиру пакета Мартија Ахтисарија и косовског устава. Опозиционе странке косовских Албанаца тврде да се косовска делегација дијалогом не залаже за интеграцију Срба на северу Косова.

Косовски премијер Хашим Тачи негирао је да је Приштина попустила и да је спремна да за формирање заједнице српских општина изврши измене косовског устава.

Хашим Тачи тврди да је дијалог ушао у завршну фазу и да Приштина није пристала ни на какве уступке или попуштања.

"Синоћна изјава председника Србије Николића је нетачна. Било како било, ми смо овде и свако наше ангажовање поставићемо у складу са уставом и законима Косова", рекао је Тачи пред посланицима косовске скупштине.

Председник Србије Томислав Николић је синоћ, после састанка српског државног врха са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон, новинарима рекао да је Приштина, која је до сада инсистирала на томе да свако решење мора да се уклопи у њихове законске оквире, сада попустила.

Тачи је навео да Београд "све своје поразе проглашава победама".

"То је радио Милошевић, а сада то чини и Николић. Типична традиционална лаж политике Београда", рекао је Тачи.

Тачи је посланицима косовске скупштине пренео да ће асоцијација српских општина моћи између осталих, да се бави пословима локалне самоуправе, предлагањем свог члана Борда фонда за север Косова и да руководи финансијским средствима које добија од Србије.

За највећу опозициону странку косовских Албанаца - Демократски савез Косова неприхватљива је свака асоцијација Срба која својим ингеренцијама задире у устав Косова и није интегративна.

"Видимо да са овом асоцијацијом радимо обратно. Радимо против њихове интеграције, јер долази време да они могу да се окупе и да раде одвојено од нас", рекао је Исмет Бећири из Демократског савеза Косова.

За посланике покрета Самоопредељење дијалог Београда и Приштине води ка подели Косова, а косовска делегација је подређена у дијалогу.

Глаук Коњуфца из Покрета Самоопредељење каже да би политичари који се не слажу да асоцијација има извршне функције напустили дијалог, али они су ту да би постигли споразум.

"А споразум ће бити још гори него Ахтисаријев план", каже Коњуфца.

Посланици најбројније српске групације у скупштини, Самосталне либералне странке кажу да Срби јужно и северно од Ибра не живе у истим условима, нити договоре у Бриселу исто доживљавају.

"И поред тога ми смо исти народ чији се интереси са свим њиховим специфичностима морају сагледавати у целини", рекао је Петар Милетић из Самосталне либералне странке.

Косовски премијер је на критике опозиције одговорио да има директне гаранције ЕУ и САД да ће дијалог са Београдом бити завршен потписаним споразумом, који ће детаљно бити припремљен следеће недеље

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије