Брисел, како отклонити застој у преговорима

Састанак државног врха Србије у Бриселу могао би да буде пресудан за распетљавање или стезање косовског и европског чвора. Државни функционери у европску престоницу иду са ставом да су извршна овлашћења за заједницу српских општина црвена линија. Ако дијалог пропадне неће само Србија бити на губитку, сматрају аналитичари.

Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић у понедељак путују у Брисел. На радној вечери разговараће са шефицом европске дипломатије и посредницом у дијалогу Београда и Приштине Кетрин Ештон, која је иницирала сусрет. Уочи одласка премијер каже да не очекује притиске, али верује да ће после састанка бити јасније да ли је договор о северу Косова могућ.

Бриселски састанак могао би да буде пресудан за распетљавање или стезање косовског и европског чвора. Највиши државни функционери у европску престоницу иду са ставом да су извршна овлашћења за заједницу српских општина црвена линија коју Београд неће прећи.

Још се, међутим, не зна шта ће Кетрин Ештон ставити на сто током вечере у Бриселу.

"На претпрошлом састанку постојао је предлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Они нису предвиђали извршну власт за Србе на северу. Нисам хтео да потпишем. Може да ми нуди било ко било шта, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбеђује функционисање и опстанак српске заједнице на Косову и Метохији", рекао је премијер Дачић за Блиц.

У Канцеларији за Косово и Метохију понављају да Европа не би требало да тражи оно што Србија не може да да.

"Послали смо највишу делегацију у историји ЕУ да разговара само о једном питању и то говори колико смо ми спремни за разговоре и да на њима нађемо најбоље могуће решење. Ако је ЕУ стало до Србије, до њеног развитка, али и да регион буде миран, онда ће слушати оно што Србија има да каже", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Француски амбасадор у Србији Франсоа Гзавије Денио рекао је за РТС да су власти у Београду предузеле важне и храбре иницијативе, али подсећа да све зависи од напретка дијалога Београда и Приштине.

"Врло је важно да се српска заједница на Косову осећа добро у институцијама које ће поштовати њихов начин живота и гарантовати им безбедност", рекао је амбасадор Француске.

Да државни врх очекују тешки преговори потврђује и потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић, а председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун очекује и додатне притиске на Београд, који, каже, нису прихватљиви. Ако дијалог пропадне неће само Србија бити на губитку, сматрају аналитичари.

"Мислим да би ЕУ за један дужи период морала да призна да није способна да решава ствари у свом дворишту. ЕУ има шансе да понуди решење и да га исфорсира, али сам резервисан врло у погледу способности да ЕУ то учини", рекао је професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

После сусрета са руководством Србије, Кетрин Ештон 14. марта путује у Приштину, а шест дана касније следи седма рунда дијалога Београда и Приштине. Сат откуцава до 16. априла када ће Европска комисија у извештају оценити да ли Србија заслужује почетак преговора са Унијом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије