Читај ми!

Приврженост идејама Зорана Ђинђића

Уместо привржености личности Зорана Ђинђића, која је данас опште место, нама је потребна приврженост његовим политичким идејама, рекао председник ЛДП-а Чедомир Јовановић. ЛДП ће предложити Скупштини да усвоји резолицују о обавези утврђивања свих околности припреме и извршења убиства Зорана Ђинђића, најавила Наташа Мићић.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић поручио је, уочи десетогодишњице убиства премијера Зорана Ђинђића, да је, уместо привржености његовој личности, која је постала "опште место", Србији потребна приврженост његовим политичким идејама, јер друштво мењају људи са визијом, а не с највећим рејтингом.

Јовановић је на посебној седници Главног одбора странке, посвећеној деценији од убиства премијера, рекао да је време да се у Србији подвуче црта, да се "држава реши неспособних и пружи шанса онима који могу да је мењају".

Према његовим речима, од материјалне осиромашености, у којој је Србија била после убиства премијера, много је тежа интелектуална оскудност и недостатак идеје, као и непостојање плана.

"То је оно што треба да брине", поручио је Јовановић.

"То није само чињеница да неко други решава косовски проблем, већ што се он решава као што су решавани тешки проблеми у нашој скоријој историји, који су, уместо периода стабилности, представљали само увод у неки нови сукоб", рекао је Јовановић и упитао на шта су личили избори у Војводини пре седам дана?

"То је био рат људима, рат нас самих са собом. На шта нам личи јавни живот и шта данас покреће Србију", рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је мала победа то што данашњи председник и премијер, који су, како је додао, "били симболи власти која је прождрала Зорана Ђинђића, цитирају његове речи".

"Они то раде, јер је потрошен арсенал лажи и обмана и сада немају куда, а ми то радимо зато што једино тако можемо да се изразимо", рекао је Јоавновић.

Лидер либерала је поручио присталицама странке да, "када чују људе да данас говоре као Зоран, а у његово време су режали и гризли, ипак, не могу да побегну од дужности на коју их Ђинђић обавезује - да прихвате свакога ко промени мишљење".

"Ми нисмо исти, чак и ако данас желимо исто, разликују нас однос према личној одговорности и све што смо до овог трена урадили", сматра Јовановић.

Најавио је да ће 12. марта, на годишњицу убиства Ђинђића, шетати заједно са ДС-ом и поручио да се нада да ће у тој шетњи пронаћи онај део Србије који чине људи са којима би, мотивисани Зорановом идејом, најзад могло да се каже да све оно што је он представљао није више само визија, већ одговорност и правила живота.

Потредседница ЛДП-а Наташа Мићић рекла је да је Ђинђић био реформатор чији је циљ био модернизација Србије, али који је наилазио на бројне препреке.

Мићићева је рекла да је после убиства Ђинђића уведено ванредно стање како би се спречио државни удар и открила истина о убиству, али је истакла да се у последњих десет година "осећа као да је Србија непрекидно у стању ванредне ситуације и да се смењују разне концентрационе Владе".

Најавила је да ће ЛДП предложити Скупшстини Србије да усвоји резолицују о обавези утврђивања свих околности припреме и извршења убиства председника Владе Зорана Ђинђића.

На посебној седници Главног одбора ЛДП-а, чланица Политичког савета ЛДП-а и историчарка Латинка Перовић рекла је да се лик и дело Ђинђића тек откривају.

"Зоран Ђиндјић као филозоф и политички мислиац, тек почиње да се открива," рекла је Перовићева и додала да не постоје два Зорана Ђинђића, филозоф и политичар, него једна личност великог формата.

Према њеним речима, обележавање десетогодишњице убиства разним трибинама и скуповима, значи приближавање формули Зорана Ђинђића - да се у животно важним променама и сами људи морају мењати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије