Читај ми!

Обележене Задушнице на Космету

Неколико стотина Срба на Задушнице, у пратњи косовске полиције, обишло православно гробље у јужном делу Косовске Митровице, где су и овога пута затекли порушене споменике. Срби из централне Србије у организацији Kанцеларије за КиМ запалили свеће на гробљу у Ђаковици.

Из северног дела Косовске Митровице Срби су до гробља у јужном делу града стигли у пратњи полиције, а инцидената није било. Већина Срба који су обишли гробље истиче да су Задушнице једина прилика када, уз пратњу полиције, безбедно могу да посете гробове својих преминулих рођака и пријатеља.

Протојереј-ставрофор Милија Арсовић каже да не само да су споменици порушени, већ су и мермерне плоче почеле да нестају са гробља.

"Данас смо видели овде још једну тугу, још један бол, још једну муку, јер заиста они не знају да стану. Не само да су срушени споменици, већ су и мермерне плоче почеле да се носе са овога светога места, јер ово јесте свето место, где има крст, а они се труде да затру траг крста", рекао је Арсовић.

Верници су огорчени јер је у јужном делу Косовске Митровице на српском гробљу уништено око 90 одсто споменика и тамо се умрли Срби не сахрањују од 1999. године, док у северном делу града на албанском гробљу нема ниједног оштећеног споменика.

Расељени Срби из Приштине самоиницијативно су обишли тамошње гробље, а стотинак Срба из централне Србије у организацији Kанцеларије за Косово и Метохију запалило је свеће на православном гробљу у Ђаковици.

На гробљу у Приштини мање верника него протеклих година. Телевизијским екипама најпре није било дозвољено да уђу на православно гробље.

Заменик косовског премијера Слободан Петровић, који је такође обишао гробље, рекао је да не зна ко је то могао да нареди.

"То је неприхватљиво и верујем да ћемо већ у току сутрашњег дана да имамо детаљније информације око тога и сигурно ће неко да одговара због тога", истакао је Петровић, који је позвао расељене Србе да се врате у тај град

Приликом обиласка православног гробља у Косову Пољу, генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да су порушени споменици најбољи показатељ какав однос према Србима имају Албанци, али и косовске власти, као и да је то лоша порука за повратнике.

"Људи који су овде сахрањени сигурно нису никоме ништа криви, али затирање свега што на било који начин на овом простору подсећа на српско и Србију је очигледно нечији циљ", рекао је Одаловић за телевизију Мост из Звечана.

Одаловић је рекао да се нада да ће се тај "вандализам и агонија зауставити" и да ће они који руше споменике бити кажњени.

"Ово је слика која одвраћа од намере оне који желе да се врате", рекао је Одаловић и оценио да је на косовским властима да казне оне који руше споменике.

На православном гробљу у Косову Пољу је око 70 одсто гробова и обележја порушено или оскрнављено.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара