Читај ми!

Ђилас: Хајка против ДС

Демократска странка и њени функционери жртве харанге коју посредством медија спроводи владајућа коалиција, рекао лидер ДС-а Драган Ђилас. ДС признао неке грешке које је починио у прошлости, али не може да прихвати да се свако ко је у ДС криминализује, проглашава лоповом или да се измишљају сукоби унутар ДС, истиче Ђилас.

Председник Демократске странке Драган Ђилас поручио је да су та странка и њени функционери жртве харанге коју посредством медија спроводи владајућа коалиција, али и изразио уверење да грађани на изборима ове године неће насести на покушаје криминализације и измишљене приче о сукобима у ДС.

Ђилас се новинарима обратио након седнице Председништва странке и то у друштву заменика председника странке Бојана Пајтћа, председника политичког севета Драгољуба Мићуновћа и других са којима је, према извештајима појединих медија, наводно у сукобу.

Председник ДС је поновио да је коалиција демократа и напредњака немогућа, јер се, како је рекао, СНС само декларативно залаже за европске вредности.

"Нити је нама СНС икад нудила коалицију нити бисмо ми такву коалицију прихватили. Није довољно да декларативно кажете да се за нешто залажете, то морате и да чините. Нису европске вредности ово што се данас догађа у Србији", поручио је Ђилас.

Нападе владајуће коалиције Ђилас тумачи као њихово настојање да пониште тековине 5. октобра и свега што је Србија учинила претходних година, а не пуким оспоравањем онога што је радила бивша влада, а ДС сматра одговорном за све добро што је у Србији учијено од 2000.

"Од данас та странка више неће прихватати полтичку одговорност ни за шта што се у овој земљи дешава, јер је време да садашња влада коначно после седам месеци на власти покаже да ли је способна да спроводи реформе и друштву донесе бољитак", рекао је Ђилас.

Подсећајући да је ДС у протеклом периоду прошла кроз процес унутрашње реформе, он је констатовао да је природно да понеко буде незадовољан и да врати чланску књижицу, али је истакао да ДС, која има око 200.000 чланова, не може бити угрожена тиме што ће је напустити десет или педесет људи.

Не могу се измишљати сукоби у ДС

Лидер демократа је рекао да је странка признала неке грешке које је починала у прошлости, али да не може да прихвати да се свако ко је у ДС криминализује, проглашава лоповом или да се измишљају сукоби унутар ДС.

Коментаришући настојање СНС да сруше власт у Војводини, Ђилас је рекао да је ДС од те покрајине успела да направи регију која је четврта у Европи по повољностима за стране инвестиције и да, и поред тога, стожерна странка владајуће коалиције жели да криминализовањем неких функционера покрајинске власти, као што су Бојан Пајтић и Душан Елезовић, угрози политичку стабилност тог дела земље.

"И малој је деци јасно о чему се ту ради. Ми смо одговорна странка и нећемо да се спуштамо на тај ниво, али будите пажљиви када рушите власт у Војводини, јер је то мултиетничка средина и може једна искра да је запали, немојте да се играте са стабилношћу Србије", поручио је Ђилас напредњацима.

ДС се, како је рекао, неће спуштати на ниво својих политичких противника и никада у њеном Председништву и Главном одбору неће бити места за естрадне менаџере или људе који су осуђивани у прошлости, а када у будућности буде на власти у тој власти неће седети људи попут Велимира Илића.

Поводом обележавања десетогодишњице смрти лидера ДС и премијера Србије Зорана Ђинђића, Ђилас је рекао да Ђинђићево наслеђе припада свим грађанима Србије, али да они који га данас хвале а били су му противници треба делом да докажу да су настављачи његових вредности.

"Најлакше је декларативно рећи - ми смо за Европу и рећи да Србија нема власт на Косову, али покажите својим понашањем и културом и избором кадрова да подржавате оно што је радио Зоран Ђинђић", поручио је Ђилас.

ДС ће, закључио је Ђилас, упркос нападима којима је изложена, учинити све да Србија добије датум за почетак преговора са ЕУ, јер њена политика се заснива на премиси да је оно што је добро за Србију добро и за ДС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије