Читај ми!

Скупштина о легализацији објеката

У Србији постоји 1,3 милиона нелегалних објеката, и такви објекти се и даље граде, изјавио министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић образлажући пред посланицима Предлог закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе. Илић најавио да ће предложени акт увести ред у ту област.

18.32 - Завршена седница Скупштине. 

11.25 - Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић образлаже Предлог закона о легализацији објеката без грађевинске дозволе.

11.10 - Почела седница Скупштине Србије.

Расправом о Предлогу закона о легализацији Скупштина Србије наставила је прву седницу редовног пролећног заседања. Предлог закона о посебним условима за упис права својине на објектима изграђеним без грађевинске дозволе посланицима образложио је министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић.

Предложеним законом о легализацији градње уводи се ред у ту област, пошто у Србији постоји 1,3 милиона нелегалних објеката, рекао је Илић и навео да се такви објекти и даље граде, иако је то кривично дело.

"Данас се гради низ објеката од капиталне вредност и то бесправно, и морамо наћи начин да ту дивљу градњу решимо", рекао је Илић. Он је додао да је претходна влада почела изградњу објекта у коју је до сада уложено око 180 милиона евра, али без иједног папира, дозволе, студије, равизорске комисије.

Министар је навео и да ће све што је предато за процес леглизације одмах бити узето у разматрање и неће морати поново да се подносе захтеви за легализацију.

"Оно што је до сада изграђено треба да се упише како бисмо кренули да градимо по новом Закону о планирању који ће врло брзо бити пред парламентом, а који ће предвидети да грађевинска дозвола у старту буде бесплатана и да градови и општине могу наплатити само оно што улажу у инфраструктуру", рекао је Илић.

Међутим, како је навео, иако ће укњижба у катастар бити без надокнаде, власник објекта ће на тај објекат плаћати порез на имовину и то ће бити приход локалне власти. Илић је објаснио да се наведеним законом предлаже да градови и општине могу да наплате само оно што уложе у инфраструктуру тих објеката.

Министар грађевине је навео и да су прихваћена четири амандмана, приликом дискусије на скупштинским одборима, како би се законски предлог побољшао.

У расправи о предложеном закону посланици опозиције су оценили да је тај закон неуставан и скандалозан, назвавши га политичким законом за једнократну употребу. Опозиција сматра да тај закон најављује изборе.

Илић је одбацио те наводе и рекао да је закон предложен због грађана, поручивши да избора неће бити.

Он је питао да ли је законски ДС за изборе добије кредит од Развојне банке Војводине и навео да се сада та странка сетила Устава и прича како је предложени закон противуставан.

"Мост на Ади нема употребну дозволу. Да ли ја сутра треба да га затворим? Да ли треба да мостове на Дунаву и Сави затворим јер немају дозволу? У изборној кампањи дошли су ваши људи и рекли: Пуштај мост. Треба ли да пошаљем инспекцију и да затворим све?", упитао је Илић ДС.

Илић је упитао и да ли треба да поруши све нелегално подигнуте објекте и додао да је својевремено бивши потпредседник Владе Божидар Ђелић из ДС отворио тржни центар Делта сити, без употребне дозволе.  

Према предлогу закона, нису предвиђени никакви трошкови и накнаде за упис објеката, а грађани ће плаћати само израду геодетског снимка, уколико је немају од раније, што износи око 10.000 динара.

Легализација се односи на породичне куће, станове и делове у стамбено-пословним зградама, викендице, економске и помоћне објекте и објекте у којима се обавља занатска делатност, саграђене до 11. септембра 2009. године, када је ступио на снагу Закон о планирању и изградњи.

Власници тих објекта, који нису поднели захтев за легализацију, имаће рок од годину дана да то учине. У Србији има око 1,3 милиона неуписаних објеката, а захтев за легализацију по сада важећем Закону о планирању и изградњи поднело је око 700.000 власника.

Потпредседник парламента Константин Арсеновић на почетку данашњег рада честитао је женама 8. март, Међународни дан жена. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије