Покрајински избори - за и против

Скупштини Војводине СНС предао захтев за расписивање ванредних покрајинских избора. Уверени су да војвођанска власт, после допунских избора у Србобрану, Апатину и Зрењанину, нема легитимитет. Представници власти одговарају да је већина стабилна и да избора неће бити.

Српска напредна странка предала је Скупштини Војводине захтев за расписивање ванредних покрајинских избора. Уверени су да војвођанска власт, после прошлонедељних допунских избора у Србобрану, Апатину и Зрењанину, нема легитимитет. Представници власти одговарају да је већина стабилна и да избора неће бити.

Иако су и сами свесни да нема формалних услова за то, напредњаци траже оставку војвођанског премијера Бојана Пајтића и изборе у покрајини. Желе да отворе дискусију о томе и покажу да власт нема легитимитет.

"Ми не тражимо да се избори одрже одмах у хитном року, тражимо да се у року од шест месеци до једне године у договору свих политичких странака приступи одржавању ванредних избора", рекао је Игор Мирков из СНС-а.

Према његовим речима, немогуће је радити без легитимитета и у ситуацији када грађани знају да многе ствари у кампањи нису знали.

Захтев напредњака подржаће Демократска странка Србије и СПС.

Павле Будаков из СПС-а рекао је да ако пођемо од тога да Војводина функционише са једним законом о надлежностима коме је Уставни суд оспорио 22 или 23 одредбе то је довољно да се разговара о преврененим изборима.

За власт дилеме нема - захтев је, кажу, бесмислен.

"То је шегачење и непоштовање чињеница а чињеница је да је скупштинска већина стабилна, да има 76 мандата и да је једина промена та што је СНС са 22 успела да повећа своју посланичку групу на 23 мандата", рекао је Борислав Новаковић из ДС-а. 

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор каже да се таква дискусија може водити у кафани у емисији, у политичкој расправи, али расписивање избора није та дисциплина, расписивање избора је дисциплина која је чврсто дефинисана правилима.

"У овом моменту не видим ни један разлог за то", поручио је Пастор. 

Председник покрајинске скупштине може да распусти парламент на предлог покрајинске владе или ако посланици изгласају неповерење Влади.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара