Читај ми!

Не одустајемо ни по цену датума

Србија не може да прихвати договор с приштинским властима, ако не буду повећане надлежности заједнице српских општина на Косову, чак ни по цену датума почетка преговора са ЕУ, рекао премијер Ивица Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да Београд инсистира на извршним надлежностима заједнице српских општина на Косову и Метохији, чак и по цену да Србија не добије датум за почетак преговора са ЕУ.

Дачић је новинарима у Влади Србије навео да Београд није у дијалогу са Приштином на политичком нивоу због датума преговора са ЕУ, већ због неопходности постизања праведног решења.

"Како је могуће да извршна овлашћења имају разни региони широм Европе и света, а да смета једино на Косову. То је крајње неприхватљив став за Србију. Спремни смо за договор, али ако неко мисли да ћемо, да бисмо добили датум, учинити нешто што није у нашем државном и националном интересу, греши", рекао је Дачић.

Према његовим речима, они који се противе извршним овлашћењима заједнице српских општина на Косову и Метохији, чије формирање Београд предлаже на основу скупштинске Резолуције и Платформе председника Србије, жели да "убије" дијалог Београда и Приштине.

Дачић је прецизирао да су у току договори о могућности да највиша државна делегација Србије наредне седмице посети Брисел како би се разјаснила сва питања у вези са процесом евроинтеграција и државним и националним интересима Србије на Косову и Метохији.

"Веома је важно да наше државно руководство изрази своје ставове европским званичницима како неко не би рачунао да ћемо нешто ипак да прихватимо у последњем тренутку и да је то тренутак да нас притисну", рекао је Дачић истакавши да термин посете и распоред састанака још нису утврђени.

Отварање Пандорине кутије

Према његовим речима, било би коректно да ЕУ констатује шта је све урађено у протеклих шест месеци јер, како је истакао, Београд је имао храбрости да отвори Пандорину кутију у дијалогу са Приштином, а сада је питање да ли неко други има храбрости да је затвори.

Дачић је нагласио да договор о формирању заједнице српских општина мора бити праведан јер, у супротном, неће бити ни применљив ни трајан.

О решењу за превазилажење паралелизма институција на северу Косова и Метохије ће, како је рекао премијер, на крају одлучивати и Скупштина Србије, а он ће, у међувремену, јавност информисати о току дијалога без прикривања информација.

Осврћући се на досадашња достигнућа у дијалогу са косовским премијером уз посредовање ЕУ, Дачић је рекао да на првом састанку на којем је дотакнуто питање институција на северу Косова и Метохије, није било никаквог договора, али да је на наредном састанку постигнута сагласност о фомирању заједнице српских општина и о томе да она треба да има скупштину и председника и потпредседника, али да сагласности није било ни око избора те скупштине нити око овлашћења заједнице.

Дачић је прецизирао да Приштина сматра да би скупштина заједнице требало да буде конституисана делегирањем представника из сваке општине, док Београд инсистира на директним изборима.

Већи проблем, међутим, према Дачићевим речима, представљају надлежности заједнице будући да Приштина не прихвата да она има било каква извршна овлашћења.

"Косово и Метохија је у последњих 14 година добила значајне атрибуте субјективитета, али то не значи да Србија такву врсту неправа треба да призна. У условима када не признајемо КиМ као независну државу и у светлу наше Платформе, не можемо да се сагласимо са концептом да се заједница српских општина бави објављивањем часописа или да овлашћења вуче из косовских закона", објаснио је Дачић.

Истина је, према његовим речима, да Србија нема фактичку власт на делу Косова и Метохије, али и да Приштина нема овлашћења на делу те територије.

"Ако желите договор, он мора бити изнад постојећих законских овлашћења", поручио је Дачић, нагласивши да компромис значи да свака од страна у дијалогу добије мало онога што није желела.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара