Читај ми!

Филе: ЕУ ће помоћи Западном Балкану

Европска комисија ради на програмима отварања нових радних места и социјалних реформи у земљама кандидатима за чланство у ЕУ, каже европски комесар за проширење Штефан Филе.

Комесар за проширење Штефан Филе каже да Европска комисија ради на програмима на основу којих би се у земљама кандидатима за пријем у ЕУ у кратком року отворила радна места и спровеле социјалне реформе.

Европска комисија и Савет министара Европске уније "припремају амбициозан програм за проширивање" у првој половини ове године, рекао је Филе у расправи коју је група социјалиста у Европском парламенту сазвала како би размотрила социјалне и друге последице европске кризе на процес ширења чланства Уније.

У расправи су учествовали и представници земаља Западног Балкана.

Европски комесар је објаснио да би се и преко механизма, фонда Оквира за инвестиције на Западном Балкану, обезбедила средства за изградњу и осавремењивање битних сектора транспорта, енергетике, заштите од климатских промена и социјалног сектора.

Филе је рекао да је од велике користи јачање зоне слободне трговине ЦЕФТА на Западном Балкану.

ЦЕФТА се може продубити и проширити либерализацијом сектора услуга, уз поспешење услова за иностране инвестиције тако што ће се унапредити инфраструктура и логистика у региону. Филе је рекао и да је то Европска комисија најавила у Стратегији проширивања коју су прихватили лидери ЕУ.

Осврћући се на "забринутост због социјалних последица проширивања", указао је да је Европска комисија у тој стратегији најавила Дијалог о запошљавању и социјалним реформама у земљама на путу за пријем у Европску унију.

То значи привредни раст свих у процесу проширивања, у складу са стратегијом ЕУ за јачање привреде, конкурентности, иновација и отварања нових радних места до 2020. године.

Тај дијалог има за циљ израду програма отварања радних места и социјалних реформи, уз практичне кораке да се ти циљеви постигну.

Дијалог ће ове године кренути са Турском и Црном Гором, а идуће године и са Србијом и Македонијом.

Изазови за регион

Филе је навео да је економска криза у Европској унији имала тешке последице и по Западни Балкан, уз велику незапосленост, посебно омладине, сиромашење и погоршање услова пословања због слабе владавине закона и високог нивоа "сиве економије".

Отуда је повратак на трајнији привредни раст велики изазов за земље Западног Балкана, упозорио је комесар, додавши да је Европска комисија спремна да владама у региону помогне у томе.

То конкретно и у кратком року значи најаву ојачаног надзора привреда земаља региона које се приближавају пријему у ЕУ, те ће се од влада тих земаља захтевати да средњорочно напредују и ојачају економске програме и политику.

Филе је поновио да је политика пријема нових чланица у ЕУ утемељена на строгим условима, усредсређена на јачање правне државе и сузбијање корупције и организованог криминала.

Комесар је предочио да процес који води уласку нових чланица ни на који начин није изазвао кризу унутар ЕУ, мада у земљама Уније има "замора од проширивања", а на Западном Балкану "замора од реформи".

Све више тамошњих влада ставља домаће потребе испред задатака из програма припреме за чланство у Унији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара