Читај ми!

Србија не тражи Републику Српску на Космету

Александар Вулин рекао да Србија на Косову не тражи Републику Српску, већ формирање заједнице општина. Та заједница би имала изворна овлашћења, контролу и утицај над судством, полицијом, образовањем и свим сегментима важним за живот грађана.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да Србија на Косову не тражи Републику Српску, већ формирање заједнице која би имала изворна овлашћења, контролу и утицај над судством, полицијом, образовањем и свим сегментима важним за живот грађана.

"То није Република Српска, не тражимо спољне послове, војску и све оно што је РС имала по Дејтонском споразуму. Ми тражимо да Срби на Косову и Метохији могу да живе онако како желе", рекао је Вулин у Призрену.

Коментаришући изјаву амбасадора САД у Београду Мајкла Кирби да САД не желе "нову Републику Српску на Косову", јер се тај модел није показао као добро решење за развој Босне и Херцеговине, Вулин је рекао да је РС направила међународна заједница и, ако није задовољна, онда би тај проблем требало да решава сама са собом, не Србијом.

"Немојте нас кривити за РС. Сами сте је направи, немојте бити незадовољни сопственим радом и немојте да нас спречавате у покушају да омогућимо људима на Косову и Метохији да живе", поручио је Вулин.

Вулин је данас посетио Богословију у Призрену и Милицу Ђорђевић, која је једини српски основац у том граду.

Проблем Горанаца решавати са осталим општинама 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију пренео је општинском руководству Горе да је делегација Београда на разговорима у Бриселу тражила да се проблем Горанаца решава са осталим општинама на Косову у којима Срби живе у већини.

"Добио сам подршку представника општине Гора за то, Горанци су спремни и они желе да буду тамо где су одувек били, са Србијом коју нису напустили и у тежим временима", рекао је Вулин.

Вулин је у селу Враниште, у општини Гора, Горанцима поручио да држава неће престати да брине о њима и да ће бити уз народ.

"Горанци су често изложени покушајима асимилације, а многи покушавају да оспоре њихово право да су Горанци и да постоје", рекао је Вулин, додајући да су Гору и Горанце у Бриселу изнели, не као проблем, већ као став заједнице српских општина.

Желимо да Гора буде део заједнице српских општина, а то жели и Гора, истакао је шеф Канцеларије за КиМ.  

Вулин је нагласио да је заједница српских општина отворена за све који желе да постану њен део, истичући да свака општина на Косову може постати део заједнице српских општина ако прихвати темељне вредности и структуру заједнице.

"Горанци су показали да им је стало до Србије и блискости са српским народом. Заједница српских општина је отворен предлог и тај предлог је у Гори прихваћен", истакао је Вулин.

Вулин је навео да у Гори шест основних и једну средњу школу похађа 880 ученика и да они наставу прате по плану и програму српског Министарства просвете. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара