Читај ми!

Агенцијa: Новац из буџета није за отплату кредита

Кредит који је Демократска странка узела за потребе финансирања изборне кампање не би требало да отплаћује новцем добијеним из буџета за финансирање редовног рада, саопштила је Агенција за борбу против корупције.

Агенција за борбу против корупције поручила је да кредит који је Демократска странка узела за потребе финансирања изборне кампање не би требало да отплаћује новцем добијеним из буџета за финансирање редовног рада, већ из других извора доступних политичком субјекту.

У складу са Законом о финансирању политичких активности, то су чланарине, прилози, приходи од имовине.

Средства која политички субјекти добију из буџета могу користити искључиво за финансирање њиховог редовног рада, а не и изборне кампање, наведено је у саопштењу.

Из Агенције напомињу да се из изјаве функционера ДС Божидара Ђелића и саопштења Министарства финансија и привреде у вези са кредитом не види јасно у чему је проблем.

Ђелић је раније данас изјавио да ДС већ два месеца чека да Министарство финансија одобри да средства која се добијају из буџета буду усмерена на банку, док из Министарства поручују да тај захтев није у складу са законом.

Агенција за борбу против корупције наводи да је Министарство финансија обавезно да Демократској странци редовно преноси средства из буџета у одређеном износу на рачун који та странка користи за финансирање редовног рада.

"С друге стране, исплате за финансирање трошкова изборне кампање је требало извршити, а према подацима којима Агенција располаже, исплате су и извршене, у року од пет дана од проглашења резултата избора", пише у саопштењу.

Из Агенције подсећају да је Закон о финансирању политичких активности предвидео две врсте финансирања политичких субјеката за финансирање њиховог редовног рада и финансирање трошкова изборне кампање.

Законом је, како наводе, такође прописано право политичких субјеката на финансирање редовног рада и трошкова изборне кампање из буџета, уколико политички субјекти за то стекну услове (полагање изборног јемства, освојени мандати на изборима...), као и висина средстава које ће бити исплаћене по том основу.

"Политички субјекти треба да имају различите рачуне за финансирање трошкова редовног рада и сваке изборне кампање у којој учествују", поручују из Агенције.

Законом је, како се додаје, предвиђена могућност да политички субјект средства за финансирање редовног рада или трошкова изборне кампање обезбеди задуживањем код банака и других финансијских организација у Србији.

"Међутим, правна природа кредита није до краја јасна у самом Закону, јер се на једном месту он третира као облик финансирања из приватних извора, а на другом месту, као облик финансирања који је издвојен из поделе јавних и приватних извора финансирања", истиче се у саопштењу.

Како наводе у Агенцији, Законом није изричито прописано у којем року, са ког рачуна и из којих извора средстава се отплаћује кредит који је политички субјект узео ради финансирања трошкова изборне кампање, што може створити недоумице у примени, које би требало отклонити прецизирањем одредаба Закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара