Читај ми!

Без договора у Бриселу!

Тројни састанак Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија завршен без договора. Нова рунда дијалога заказана за 20. март. Дачић демантовао Тачијеву изјаву да је постигнут усмени договор да се демонтирају српске безбедносне структуре на северу Косова. Остварен добар напредак током разговора и има још посла да се уради до 20. марта, рекла Кетрин Ештон.

Шеста рунда политичког дијалога представника Београд и Приштине завршена је без договора о извршним овлашћењима за заједницу српских општина на Косову.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да данас, током шесте рунде дијалога, није постигнут договор о овлашћењима за заједницу српских општина и да ће се разговори наставити 20. марта.

Дачић је истовремено демантовао Тачијеву изјаву да је постигнут усмени договор да се демонтирају српске безбедносне структуре које наводно постоје на северу Косова, јер, како је поновио, Србија на Косову нема никакве безбедносне структуре.

Након четворочасовног разговора са Тачијем у кабинету шефице европске дипломатије Кетрин Ештон у Бриселу, Дачић је рекао да осим начелне сагласности да заједница девет српских општина на Косову треба да буде формирана, није било значајног напретка.

"Разменили смо мишљења, али су остале разлике у вези са карактером заједнице општина", изјавио је Дачић, понављајући да Београд наставља да инсистира да та заједница има извршна и законодавна овлашћења.

Свестан да је рок који је постављен за постизање договора кратак, Дачић је ипак истакао да због тога неће бити одлука које би ишле на штету српских националних интереса или закона и Устава Србије.

"Европска унија нам је важна, али нећемо одступити од темељних принципа на којима почива наш предлог за праведно решење на Косову", истакао је Дачић.

Дачић је најавио следећу рунда дијалога за 20. март и додао да још гаји умерени оптимизам да се до решења може доћи пре извештаја Европске комисије о напретку дијалога, који ће бити поднет средином априла.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је да је остварен добар напредак током данашњег разговора и да "има још посла да се уради до 20. марта" када ће се поново састати.

"Премијери Дачић и Тачи разговарали су данас са мном у Бриселу у оквиру дијалога о нормализацији односа између две стране, који се одвија под покровитељством ЕУ. Начинили смо добар напредак", наводи се у саопштењу Кетрин Ештон.

Тачи оптимиста иако није постигнут договор

Косовски премијер Хашим Тачи оценио је да је шеста рунда разговора са премијером Србије Ивицом Дачићем била конструктивна, да је постигнут усмени договор о расформирању паралелних структура, али да нема договора око овлашћења заједнице општина.

Упркос изостанку договора Тачи је, како преноси приштинска Телевизија, оптимиста и верује да ће доћи до нормализације односа између две земље.

После сусрета са премијером Дачићем, Тачи је рекао да је то био конструктиван сусрет у циљу проналажења прихватљивих решења у складу са уставом и законима Косова.

"Наравно да се разговарало и о асоцијацији општина са српском већином, увек према косовским законима али никако и ни под којим околностима са законодавним или извршним овлашћењима, или као Ахтисари плус. Све ће заувек остати у складу са уставом, законима Косова и европским стандардима", рекао је Тачи, а пренела приштинска ТВ.

Учињени напредак објаснио је у смислу да се успостављају ред и закон на северу, да се обезбеђује демократски поредак, да се организују слободни избори на којима ће грађани моћи да изаберу легитимне представнике.

Према његовим речима постигнута је вербална сагласност за расформирање паралелних безбедносних структура Србије и о функционисању правосудног система према законима Косова и на северу земље.

"Од данас могу рећи да сам оптимиста кад је реч нормализацију односа између Косова и Србије, остварујући агенду коју имамо пред нама предвођени Европском унијом и уз подршку САД", рекао је Тачи.

Тројни састанак почео је око 14 часова, а Ештон је пре тога, као и раније, имала билатералне сусрете са Дачићем и Тачијем.

Делегација Београда је у Брисел стигла после два састанка државног врха на којем су потврђење смернице за разговоре. Захтев Београда је да заједница српских општина има законодавну власт и извршна овлашћења, што Приштина одлучно одбија.

И Дачић и Тачи су се јуче и данас састали и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером. Током разговора са америчким дипломатом, Дачић је истакао да је у интересу Србије да сва отворена питања буду решена, али да је за компромис непходно да постоји воља и жеља и једне и друге стране.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво