Читај ми!

Ештонова: Нећу тражити признање Косова

Кетрин Ештон рекла да од српског председника Томислава Николића неће тражити признање независности Косова. Висока представница ЕУ је то рекла у Братислави словачком председнику Ивану Гашпаровичу, преноси "Бета". Ештонова рекла да ће тражити да се не игноришу људи са севера Косова "којима живот није лак".

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон рекла је у Братислави словачком председнику Ивану Гашпаровичу да не тражи нити ће тражити од председника Србије Томислава Николића да призна независност Косова, преноси дописник агенције Бета.

"Не тражим од председника Николића да призна Косово, нити ћу то тражити. Једино што тражим јесте то да се не игноришу људи који живе на северу Косова, а којима живот није лак", рекла је Ештонова, саопштила је после разговора канцеларија словачког председника.

Кетрин Ештон је, такође, казала да ситуација око независности Косова не може да се врати натраг, а да управо због људи са севера Косова однос Београда и Приштине мора да се решава.

Према речима високе представнице, косовским Србима треба дати такав статус да се не осећају као да су отргнути од друштва, већ да их признају.

"Требало би да Приштина и Београд наставе дијалог. Ако Србија испуни наше захтеве, отворићемо са њом преговоре о приступању", рекла је Ештонова.

Председник Гашпарович је високој представници ЕУ нагласио да његова земља подржава да се што пре одреди датум почетка приступних преговора са Србијом.

"Наш став према независности Косова се није променио. У потпуности, међутим, подржавамо дијалог Београда и Приштине", рекао је Иван Гашпарович.

Кетрин Ештон срела се на почетку посете Братислави и са словачким премијером Робертом Фицом, а после сусрета са Гашпаровичем дочекао ју је њен главни домаћин, шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак који је, као и премијер Фицо, присуствовао и разговорима са шефом државе.

Кетрин Ештон учествује данас у словачком МИП-у и у дебати на тему Европска спољна политика – изазови и бидућност са словачким дипломатама и представницима невладиних организација.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво