Читај ми!

Тачи: Ни аутономија, ни специјални статус

Хашим Тачи рекао да косовски Срби "никада" неће добити статус какав има Република Српска. Тачи одбацио и аутономију и специјални статус. Претходно Тачијев наступ пред скупштином прекинула двојица посланика покрета Самоопредељење.

Косовски премијер Хашим Тачи одбацио могућност да косовски Срби добију статус какав у БиХ има Република Српска, а одбацио је и аутономију и специјални статус за средине у којима Срби чине већину. Тачијев говор пред косовским парламентом прекинули посланици покрета Самоопредељење.

"Ни Република Српска, ни аутономија, ни подела, ни специјални статус, неће бити у законодавном мандату тог механизма (Заједнице српских општина ) ", рекао је Тачи на конференцији за новинаре одржаној пошто су његов говор пред косовским парламентом прекинули посланици покрета Самоопредељење.

"Поштовани председавајући, поштовани министри, поштовани посланици", било је једино што је Тачи успео да изговори за говорницом, у намери да посланике и јавност информише о последњој рунди дијалога са премијером Србије Ивицом Дачићем.

Посланици Самоопредељења Висар Имери и Глауфк Коњувца су испред говорнице развили транспарент "Хашимово Косово" и тако заклонили Тачија.

Тачи се повукао са говорнице, а председавајући скупштине је прекинуо седницу. Косовски премијер је затим одржао конференцију за медије.

"На следећем састанку очекујем да одредимо временске рокове за расформирање илегалних српских структура са посебним акцентом на безбедност и правосуђа. Ми на следећем састанку 4. марта очекујемо да одредимо детаље механизма који ће имати кључну улогу у спровођењу свих постигнутих споразума у пракси", рекао је косовски премијер.

Тачи је рекао да је једно од значајних питања о којима се дискутовало на последњој рунди у Бриселу, а које садржи "европске компоненте" је одржавање локалних избора на северу и попис становништва.

"За организовање локалних избора у четири општине на северу постоји сагласност да то уради нека међународна организација, у овом случају ОЕБС, на позив косовске владе и по косовским законима. Нема сумње да ће се избори одржати и биће оверени од Централне изборне комисије", рекао је Тачи.

Он је рекао да је формирање "Асоцијације српских општина" у потпуности у складу са косовским уставом и законом о локалној самоуправи, али и рекао да та асоцијација неће имати извршну и законодавну власт.

"То је јасно. Неће бити замене за скупштине општине нити се ингеренције општина могу пренети на овај механизам. Нећемо дозволити формирање трећег нивои власти на Косову, али ја не могу да зауставим Србију да сања о томе. Србија је сањала и поделу Косова, формирање аутономије, специјални статус и српску републику. Сви ти снови су спласнули 25. јула 2011. године када смо ставили под контролу све пограничне тачке Републике Косова", рекао је Хашим Тачи. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво