Читај ми!

Србија заслужује похвале

Немачка не представља кочницу за даљи напредак Србије у европским интеграцијама, рекао председник Европског парламента Мартин Шулц. Србија заслужује похвале за даљи напредак и нема нових услова за добијање датума, истакао Шулц.

Председник Европског парламента Мартин Шулц рекао је да Србија заслужује похвале за напредак и да нема нових услова за добијање датума за почетак преговора, наглашавајући да Немачка не представља кочницу за даљи напредак наше земље у процесу европских интеграција.

Истичући да нема нових услова, а да су стари познати, реформе и дијалог, Шулц је у интервјуу за Новости рекао да су врата ЕУ отворена за све земље кандидате, укључујући и Србију, али да постављени услови морају да се испуне.

Председник ЕП, који се припрема да ускоро изгласа резолуцију о годишњем напретку Србије, подсетио је да је Нацрт резолуције о Србији недавно добио широку подршку Спољнополитичког одбора Европског парламента.

"Србија заиста заслужује похвале за огроман напредак који је остварила. Овим документом с правом се упућује позив Европском савету, односно лидерима ЕУ, да утврде датум за почетак претпријемних преговора са Србијом за чланство у ЕУ, што је могуће пре, под условом да Србија наставља да спроводи реформе и води дијалог с Приштином", рекао је Шулц.

На питање шта се стварно подразумева под траженом "нормализацијом односа" Београда и Приштине, Шулц је одговорио да су, по дефиницији, односи нормални када суседи разговарају међу собом, поштују једни друге и настоје да реше билатерална питања на миран начин.

На питање верује ли да би једнога дана заиста могло да дође до потпуне нормализације и да она неће значити и признавање независности, Шулц је рекао да се "нада да ће се то догодити што је  могуће пре, зато што је то веома важно и за европску агенду и Београда и Приштине".

"Али, свестан сам да ће нормализација односа бити дугорочан процес. Међутим, срећан сам што видим да су обе земље тај процес започеле уз европске интеграције као њихов водећи принцип", рекао је председник Европског парламента.

Шулц је поздравио сусрет председника Томислава Николића и Атифете Јахјаге, истичући да тај састанак има велики симболичан значај и да је истовремено "важан знак који показује спремност Београда и Приштине да нормализују односе и наставе дијалог који олакшава ЕУ".

"Две стране треба да разговарају о великом броју практичних питања, чак и ако нису спремне да још воде разговоре о великим темама. Надам се да ће овај састанак, као и редовни сусрети премијера, попут онога који је одржан протекле недеље у Бриселу, побољшати сарадњу у региону. Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон заслужује велику похвалу за олакшавање овог важног дијалога", истакао је Шулц.

На подсећање да је својевремено изјавио да очекује међусобно признавање Србије и Косова на крају европског пута, Шулц је рекао да је изразио свој лични став и да није поставио никакве нове услове.

Шулц је указао да је Европски парламент снажан заговорник проширења ЕУ.

"Морамо да завршимо историјско уједињење Европе да би се коначно завршило с поделама установљеним у комунистичка времена. Али, проширење мора да буде добро припремљено да би било успешно", закључио је председник Европског парламента.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара