Шулц: Србија зна све услове

Европски парламент је снажан заговорник проширења, рекао Мартин Шулц и истакао да су врата ЕУ отворена за све земље кандидате, укључујући и Србију, али сви постављени услови, који су познати, морају да се испуне. Председник Европског парламента нагласио да Немачка не представља кочницу за даљи напредак Србије у процесу европских интеграција.

Врата Европске уније су отворена за све земље кандидате, укључујући и Србију, али сви постављени услови, који су познати, морају да се испуне, рекао је у интервјуу за Вечерње новости Мартин Шулц, председник Европског парламента, који се припрема да ускоро изгласа резолуцију о годишњем напретку Србије.

Шулц је истакао шта је све преостало да се уради, нарочито у нормализацији односа с Приштином и нагласио да Немачка не представља кочницу за даљи напредак наше земље у процесу европских интеграција.

Председник ЕП је појаснио да су односи, по дефиницији, нормални када суседи разговарају међу собом, поштују једни друге и настоје да реше билатерална питања на миран начин.

Шулц је рекао да се нада да ће до такве нормализације доћи што пре је могуће, зато што је то веома важно и за европску агенду и Београда и Приштине.

Свестан сам, међутим, да ће нормализација односа бити дугорочан процес, али сам и срећан што видим да су обе земље тај процес започеле уз европске интеграције као њихов водећи принцип.

Коментаришући његову недавну изјаву да на крају европског пута очекује међусобно признавање Србије и Косова, Шулц је рекао да је тада изрази лични став, а није поставио никакве нове услове.

Европски парламент је, каже Шулц, снажан заговорник проширења, јер мора да се заврши историјско уједињење Европе да би се коначно завршило с поделама установљеним у комунистичка времена.

Проширење, ипак, мора да буде добро припремљено, да би било успешно. Хрватска се прикључује ЕУ, Црна Гора је ангажована у претприступним преговорима за чланство, док је Србија добила статус кандидата и сада чека на почетак преговора. То је потврда да ЕУ не затвара врата за будућа проширења за земље кандидате из региона западног Балкана,
рекао је Шулц.

На питање због чега је Немачка, за разлику од других чланица ЕУ, толико тврда и захтевна према Србији на њеном европском путу, Шулц је рекао да не жели да коментарише националне политике.

Не верујем, међутим, да су Немци непријатељи проширења. Снажно су подржали проширење ЕУ на исток 2004. и 2007. године, закључио је Шулц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво