Читај ми!

Посланици траже информације о преговорима

Нема разлога за скривање и јавност и Срби са Косова и Метохије морају бити упознати са оним што се договара у Бриселу, каже председник Одбора за КиМ Милован Дрецун. Опозиција сматра да преговори иду у правцу формирања српске аутономије у оквиру Косова, као и укидању институција и формирању нових, са другачијим овлашћењима.

Посланици Скупштине Србије једнодушни су били у оцени да је неопходно да парламент и Одбор за Косово и Метохију буду боље информисани о преговорима Београда и Приштине како би се сузио простор за спекулације, а грађани имали увид у оно што се дешава у Бриселу. 

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да наставак преговора Београда и Приштине почетком марта неће довести до укидања институција Србије, уколико се преговарачи буду држали Резолуције и Платформе, док опозиција наводи да преговори иду у правцу формирања српске аутономије у оквиру Косова, као и укидању институција и формирању нових, са другачијим овлашћењима, преноси Танјуг.

Дрецун је новинарима у парламенту рекао да све што је у вези са Косовом мора бити транспарентно како би се сузио простор за спекулације и напоменуо да је парламент Резолуцијом о Косову обавезао владу да редовно обавештава Скупштину Србије о току дијалога.

Нема разлога за скривање, и јавност и Срби са Косова и Метохије морају бити упознати са оним што се договара у Бриселу, рекао је он.

На питање зашто до сада није заказао седницу скупштинског Одбора за Косово, Дрецун је одговорио да ће то учинити оног тренутка када неко из извршне власти буде сматрао за сходно да се обрати Одбору и додао да је то више питање за премијера Србије Ивицу Дачиха него за њега.

Он је навео и да ће вероватно следеће седмице бити одржана седница тог тела на којој ће бити речи о извештају владине Канцеларије за Косово.

Упитан шта очекује од наредне рунде дијалога, Дрецун је рекао да је очигледна намера Приштине да доведе до гашења институција Србије на Косову и Метохији без којих Срби не би могли да опстану.

Ако се наши преговарачи буду држали Резолуције и Платформе, а верујем да хоће, мислим да Приштина неће моћи да постигне такво решење, рекао је Дрецун. Oн се освруо и на предлог за формирања анкетног одбора за утврђивање начина трошења средстава на Косову, и нагласио да је СНС заинтересован да се утврди да ли су средства ненаменски трошена, без било каквог прејудицирања.

Дрецун је рекао да је очекивао да ће шеф посланика ДС Борислав Стефановић, који је то предложио, и званично поднети захтев за формирање одбора, али како се то није десило, сам је то предложио. 

Стефановић: Грађани никада мање нису знали о преговорима

Указавши да јавност није довољно информисана о преговорима у Бриселу, Стефановић је рекао да та чињеница говори да влади и њеном премијеру Ивици Дачићу није стало до транапарантности.

"Премијер Дачић и ова влада јасно показују да им баш није превише стало, јер се нису појавили пред посланицима како би градјанима дали увид у то о чему се преговара, шта су проблеми, која су уопште питања која се покрећу у Бриселу", рекао је Стефановић.

Он је додао да је преговарачки тим, који је он водио, више од 20 пута био у Скупштини, у пленуму и на Одбору за Косово и Метохију.

Стефановић, такође, тврди да грађани Србије никада мање нису знали о томе шта се преговара са Приштином него што је то данас, али да му се, такође, чини да не постоји ни превелико интересовање за тај процес.

Према његовим речима, они који су критиковали њега и његов преговарачки тим у претходном периоду за нетранспарентност и за скривање ствари од јавности Србије, сада раде 20 пута горе ствари и то је лоше, јер је јавни интерес интерес државе Србије.

На питања у ком ће правцу даље ићи преговори, Стефановић је рекао да очекује да се они крећу у правцу формирања заједнице општина или српске аутономије у оквиру Косова.

Добро је да се иде ка реалистичком решењу и ми ћемо, кад год је ова власт у проналажењу реалних модалитета, то свакако подржати, додао је Стефановић, али и нагласио да је лоше прејудицирати да ли су то институције у оквиру Косова или институције у оквиру Србије.

Мени није јасно ко њих вуче за језик да говоре такве ствари и на тај начин помажу Приштину у преговарачком процесу, али то показује неутемељеност и неадекватан приступ преговарачком процесу оних који су у предизборној кампањи тврдили да би имали решење за пет дана, да су на валсти. То се, на жалост грађана, посебно на Косову , показало као неистина, рекао је Стефановић. 

Ђурић за отворен разговор

Посланик ЛДП Бојан Ђурић слаже се са Стефановићем да парламент није довољно информисан о току преговора Београда и Приштине.

У овом тренутку имамо и неку врсту кршења одредаба Резолуције и Платформе, уз понижавајућа објашњења председника Одбора за осово и Меотхију да ће премијер доћи уколико нађе времена и уколико такву обавезу може да убаци у свој пренатрпани распоред, рекао је Ђурић.

Неке тешке одлуке које предстоје имале би веће шансе за дуготрајан успех уколико би се о њима отворено разговарало у надлежном одбору и на пленарној седници, уверен је посланик ЛДП.

Пошто се то не дешава, мислимо да ће последице бити лоше и тешке, да ће некакав договор у Бриселу бити склопљен, да ће бити последица штапа и шаргарепе Европске уније и међународних играча, а да се у Србији и на Косову, у односу Срба и Алабанаца заправо ништа неће променити, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, ти народи остаће полугладни, угрожени, вечито у рововима у којима се већ налазе, сањајући и једни и други неку нови прилику за историјски реванш или за изравнавање рачуна у неком новом рату.

Тако организавани преговори, политички или мировни, немају изгледа за дугорочан успех, а све користи које ће Србија или Косово у медјувремену добити добијањем датума за почетак преговора за Србију или ССП за Косово не могу да покрију негативну чињеницу по оба народа, додао је Ђурић.

На питање шта може да се очекује у наредној рунди преговора, Дјурић је одговорио да би очекивани исход био да политичке инстуције буду у реалном животу укинуте, затим спроведени избори по косовском правном поретку, како би те институције наставиле да раде у том капацитету.

Он такође сматра да је друго важно питање која би овлашћења ти органи могли да имају, а прилично је јасно да не могу да имају сва овлашћења предложена у Резоллуцији или Платорми која је усвојена у Скупштини Србије. То ће бити и најтежа тачка преговора у овом моменту, уверен је Ђурић.

ДСС: Више информација даје "Коха диторе"

И ДСС сматра да Скупштина није довољно обавештана о дешавањима у Бриселу иако је Резолуцијом предвиђено да се о току дијалога републички парламент мора информисати.

Посланица те странке Санда Рашковић Ивић каже да се српска јавност више информише од писања Коха диторе, него из расправе у Скупштини Србије.

На питање шта очекује од наредне рунде дијалога Рашковић Ивић је одговорила да, уколико се настави досадашњи тренд, може се само очекивати да после следеће рунде Србије буде још мање на Косову.

После сваке нове рунде преговора Србије је све мање на Косову и Метохији, оценила је Санда Рашковић Ивић.

У посланичкој групи ПУПС подсећају да је скупштина 11. јануара усвојила Резолуцију и Платформу о Косову и да председник Републике, премијер и влада обављају свој део посала у складу са тим документима.

Посланик ПУПС Момо Чолаковић сматра да за месец ипо дана, колико је прошло од усвајања тих докумената, није било ни потрбе да предсетавници државног врха обавештавају скупштину о томе.

Он се нада да ће у оквиру рокова постављених у Резолуцији и Платформи, а то је тромесечно, влада, премијер и председник, припремити информацију о којој ће се затим изјаснити скупштина.

Према ономе како сада ствари стоје, очекујем да ће доћи до уступака са обе стране и до договора. Да ли ће бити укинуте једне институције а формиране нове, то је ствар договора, рекао је Чолаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво