Читај ми!

Живковић: Требају нам савезници на Западу

Србији је потребна нова политичка снага која ће земљу извући из блата и повезати је са светом, изјавио један од оснивача Нове странке Зоран Живковић. У протеклих осам година Србија назадује и враћа се у стање из деведесетих, истиче Живковић.

Један од оснивача политичке партије Нова странка Зоран Живковић изјавио је да је Србији потребна нова политичка снага која ће земљу извући из блата и повезати је са светом.

Живковић је на конференцији за новинаре у Новом Саду рекао да у протеклих осам година Србија назадује и враћа се у стање из деведесетих година.

"Од 2004. године смо имали власт која је зауставила све озбиљне реформе започете током прве две године транзиције након 5. октобра. Иако је та власт отерана вољом народа, сада имамо нову која наставља исту политику као и њени претходници", упозорио је Живковић.

Живковић, бивши премијер и некадашњи функционер Демократске странке, рекао је да у српској политици преовладавају "лажи и естрадизација". Србији су, како је навео, потребни савезници да се то стање промени, а они су "само на једној страни и то су традиционални савезници Србије - запад".

"До пре 20 година смо били најбољи савезници и Сједињених Америчких Држава, Велике Британије или Француске, без изузетка у свим тешким ситуацијама и ратовима. Пре 20 година су нас неки недостојни људи посвађали са целим светом и морамо да учинимо све да те савезнике убедимо да смо неко са ким поново има смисла разговарати", рекао је Живковић.

На питање како оснивачи странке виде положај Војводине, Живковић је истакао да ће се његова странка залагати за аутономију Војводине која предвиђа да покрајини буду враћени извори прихода, али и да она преузме одговорност за решење проблема.

"Нова странка ће се залагати за потпуну аутономију која има своју историјску ноту, односно аутономију која је ограничена само државношћу Србије. То подразумева враћање извора прихода, али и одговорности за решавање проблема", објаснио је Живковић.

Живковић је рекао и да то не значи да уместо "београдизације" треба да буде спроведена "новосадизација", јер ће се, како је навео, Нова странка залагати и за враћање надлежности локалним самоуправама, општинама и градовима.

У оквиру представљања Нове странке вечерас ће у новосадском клубу Квартер бити одржана трибина на којој ће говорити оснивачи странке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво