Читај ми!

Ђурић: Мало времена за решење

Београд ће у наставку дијалога са Приштином инсистирати на обједињеном приступу српској заједници и формирању заједнице српских општина, каже саветник председника Србије Марко Ђурић. Остало је веома мало времена за постизање решења, јер на терену слабе утицај и институције Србије, каже Ђурић.

Спољнополитички саветник председника Србије Марко Ђурић каже да ће Београд у наставку дијалога са Приштином инсистирати на обједињеном приступу српској заједници и формирању заједнице српских општина, као и да је остало веома мало времена за постизање решења.

"Наша тежња је да имамо обједињен приступ за четири општине на северу са општинама на југу и на томе ћемо најчвршће инсистирати. Постоји и извесна тенденција међународне заједнице, а ја верујем да ће постојати и добра воља Приштине да се српска заједница посматра у целини", рекао је Ђурић за Нови магазин.

Формирање заједнице српских општина, према његовим речима, може да створи оквир који ће задовољити потребу Срба и свих грађана који желе да буду активно укључени у ту аутономну заједницу.

"Такав модел ни на који начин не угрожава стратешке интересе Приштине и то је суштина конструктивне двосмислености о томе да смо сагласни да нема сагласности око статуса, али да можемо да радимо заједно", објашњава Ђурић.

Саветник председника Србије истиче да производ дијалога између Београда и Приштине треба да буде решење које ће бити санкционисано уставним законом о спровођењу Устава Србије којим ће се Аутономној покрајини поверити веома широк спектар надлежности.

"Такав закон предвиђен је Уставом Србије - ми ћемо наставити да КиМ третирамо као аутономну покрајину, при чему свој став не намећемо Приштини", каже Ђурић.

На питање зашто верује да ће Срби на Косову бити задовољни тим решењем, он наводи да за Србе који живе јужно од Ибра оно нуди далеко више него што имају сада, а да ће за Србе на северу то бити чврста гаранција да ће моћи да остварују своја права према стандардима који су цивилизацијски и одговарајући садашњем тренутку, а и имаће решење усклађено са Уставом Србије.

Албанска страна, како је рекао, много добија понуђним планом.

"На КиМ као аутономној покрајини, како је ми посматрамо, Косову као држави, како га посматрају људи из Приштине, постојаће функционалне институције које обе стране признају, уместо садашњег паралелизма. Имаћемо и партиципацију Срба на свим нивоима власти и стварно изабране представнике, уместо фолклорних у косовском парламенту. Процене показују да је реално достићи 30 од 120 посланика у скуптшини", каже Ђурић.

Упитан да ли то значи да се иде на изборе које организује Приштина, он истиче да Београд неће повући ниједан суштински потез пре постизања коначног договора о уређењу односа унутар покрајине и постизања договора о успостављању заједнице општина.

Београд у трци са временом

Ђурић напомиње да јесмо у трци са временом, јер на терену слабе утицај и институције Србије, због чега је значајно да Србија дефинише своје циљеве.

"Сада смо суочени са притиском да се што је могуће брже усвоје и спроведу нова решења. С друге стране, потребно је остати чврсто иза циљева Платформе и Резолуције, што није увек лако помирити, иако од успешности тог процеса зависи и остваривање наших националних интереса на КиМ и брзина европских интеграција", каже саветник председника.

На питање да ли захтев немачког министра спољних послова Гвида Вестервелеа да се оснажи преговарачки тим у Бриселу значи активнију улогу потпредседника владе Александра Вучића, Ђурић истиче да премијер Дачић као овлашћени представник Србије за преговоре има подршку председника Србије и председника СНС.

"Господин Вучић пружа активну подршку свим политичким процесима који се тичу европских интеграција Србије, укључујући и дијалог Београда и Приштине."

Коментаришући недавну посету Немачкој у оквиру делегације коју је предводио Вучић, Ђурић је рекао да су ти разговори били посебно значајни.

"Канцеларка Ангела Меркел је кључна политичка фигура у Немачкој и од става њеног кабинета умногоме зависи изјашњавање у Бундестагу. Разговори са представницима групе ЦДУ/ЦСУ били су до краја отворени, на моменте тешки, али из њих као несумњив став произилази да постоји начелна сагласност да Србија настави са процесом европских интеграција уколико паралелно буде ишао напредак у дефинисању и нормализацији односа са Приштином", закључио је Ђурић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво