Читај ми!

На видику велики проблеми у дијалогу

Нема потребе да информишем парламент о дијалогу са Приштином у Бриселу, јер није било никаквих помака у разговорима, напротив на видику су велики проблеми, рекао премијер Ивица Дачић. Премијер је прецизирао да постоји дубок и тежак проблем јер приштинске власти апсолутно не желе да прихвате ништа што не морају и на шта их нико не тера.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да су у дијалогу са Приштином на видику велики проблеми, да се никакав нови договор нити споразум и да зато не види о чему би у овом тренутку требало да информише парламент, јавља Танјуг.

Посланици су оценили да је неопходно да Одбор за Косово и Метохију и парламент буду боље информисани о преговорима Београда и Приштине.

О проблемима у даљем току дијалога данас су говорили и саветник председника Србије Марко Ђурић и косовски премијер Хашим Тачи.

Дачић је прецизирао да постоји дубок и тежак проблем јер приштинске власти апсолутно не желе да прихвате ништа што не морају и на шта их нико не тера.

"Нема договора јер приштинска страна не прихвата и не жели да разговара да Заједница има било који инструмент власти, изборе, органе, извршна овлашћења", рекао је Дачић новинарима у Палати Србија где је потписао Меморандум о сарадњи у области унутрашњих послова са Мађарском и Аустријом.

Упитан да ли ће представити извештај о дијалогу пред Одбором за Косово и Метохију Дачић је рекао да је према резолуцији о Косову и Метохији дужан да информише парламент а не одбор, али да није проблем ни да говори пред одбором, када буде имало о чему да се разговара.

"Ништа ново се није десило, никакав нови договор или споразум нису на видику, напротив, на видику су велики проблеми. О чему да се информише парламент - да смо се сагласили да треба да се формира Заједница српских општина, али ни око чега другог", рекао је Дачић.

За Србију је, истакао је он, неприхватљиво да Заједница нема надлежности и да све што она може да извршава је објављивање часописа и организовање округлих столова. Како је додао, приштинска страна мисли да ће Влада Србије прихватити све само да добије датум.

"Па нећемо, јер ми ово не радимо због датума већ хоћемо да решимо проблем компромисом", рекао је Дачић и додао да је компримис када "свако добије помало онога што није желео".

Према његовим речима, датум треба оставити по страни и мада би било добро да га добијемо, како је поручио, и ЕУ треба да буде свесна да је недобијање датума "пут за убијање дијалога".

Дачић је поновио да све то указује да нема ничега новог у дијалогу.

"О чему да информишем ја парламент, да би сада држали политичке тираде? Немам ништа против, учествоваћу свуда, али вас ипак молим да знате да сваки орган има своје надлежности. Влада ће информисати парламент када се закаже седница на ту тему а то ће бити када буде разлога за заказивање седнице, који сада не видим да постоји, јер нисмо нигде одмакли у преговорима", поручио је Дачић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво