Читај ми!

ЛДП: Ко стоји иза злочина у Штрпцима?

Иако је прошло 20 година од злочина у Штрпцима, политичка позадина и организација "једног од кључних злочина у рату на подручју бивше Југославије" није утврђена, саопштио ЛДП. Судске одлуке у овом случају биле су делимичне, а породице жртава и даље без правде, наводи ЛДП.

Либерално демократска партија (ЛДП) саопштила је поводом 20 година од злочина у Штрпцима, да политичка позадина и организација једног од кључних злочина у рату на подручју бивше Југославије још увек није утврђена.

На данашњи дан 1993. године воз 671, који је саобраћао на линији Београд-Бар, зауставила је група униформисаних особа предвођена Миланом Лукићем и из воза извела 19 путника, од којих је 18 било бошњачке националности, и касније их убила код Вишеградске бање.

ЛДП наводи да су судске одлуке у овом случају биле само делимичне, да су породице жртава и даље без правде, док "садашња политика упорно и безобзирно калкулише с тим злочином шаљући двосмислене поруке и охрабрујући политичке наследнике и обожаваоце политике која је овај стравични злочин осмислила или допустила".

Према ЛДП-у, посебна увреда за грађане и најближе страдалих јесте то што се у време годишњице злочина саветник председника Србије Оливер Антић у Хагу састаје с оптуженима и осуђенима за најтеже злочине, а држава повећава износ помоћи чак и за оне који су у осуђени за тешке злочине.

"Истовремено, жртве рата, српске, бошњачке и све друге, и даље су маргинализоване и третиране као непријатна успомена на време које су у пакао претворили неодговорни политичари, који су у међувремену вербално променили политику", наводи се у саопштењу.

ЛДП истиче да се у Хагу налазе и они који су у време злочина у Штрпцима били господари живота и смрти на том подручју, вође оружаних формација који су осуђени и пред домаћим судовима и пред трибуналом у Хагу, међу којима је и Милан Лукић.

"Да ли се и на такве људе односи одлука о издашној материјалној помоћи, да ли такве злочинце посећују највиши званичници власти и да ли је то порука председника Томислава Николића и његовог саветника Антића, као и министра Николе Селаковића, коју шаљу жртвама злочина у Штрпцима и других злочина", упитао је ЛДП.

Хашки трибунал осудио је Лукића на доживотну робију због злочина против човечности над Бошњацима у Вишеграду, почињених од 1992. године до 1994. године.

Већина убијених били су из Пријепоља, Прибоја, Београда и Подгорице.

Виши суд у Бијелом Пољу осудио је на 15 година затвора Небојшу Ранисављевића из Деспотовца због отмице у Штрпцима, а Врховни суд Црне Горе је потврдио ту пресуду.

Међу скелетним остацима пронађеним у Перућцу пре више од годину дана били су и остаци два путника отета у Штрпцима. Идентификовани су Расим Ћорић из Пријепоља и Јусуф Растодер из Берана.

У селу Сједача, око 30 километара од Сребренице, такође на обали језера Перућац, пре три године пронађене су две лобање и ДНК анализом утврђено да је једна од њих била део посмртних остатака Халила Зупчевића, отетог из воза 671.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара