Читај ми!

Потребан фер однос ЕУ према Србији

Србија је решена да истраје на путу европских интеграција, рекао бивши председник Србије Борис Тадић, додајући да је потребан фер однос ЕУ према Србији без нових условљавања.

Бивши председник Србије Борис Тадић рекао је у Европском парламенту да је Србија решена да истраје на путу европских интеграција, али да тражи фер однос без нових условљавања.

Тадић се у говору на скупу посвећеном напретку Србије подсетио на напредак који је Србија остварила последњих година, посебно на пољу регионалног помирења, суочавања са прошлошћу и унутрашњим реформама.

"Србија тражи да се према њој односе као према осталим земљама које теже чланству у ЕУ, без привилегија и пречица, али без нових услова и препрека", рекао је Тадиц у говору пред бројним посланицима и дипломатама у ЕП.

Како је Тадић подсетио, за време његовог мандата Србија је најпре добила аплаузе због окончања сарадње са Хашким трибуналом, да би потом стигао захтев групе земаља да се косовско питање реши пре започињања преговора о придруживању, што је угрозило европску перспективу.

"Све проблеме, укључујући и Косово, ћемо решити до учлањења у ЕУ, али захтевамо да нас третирате фер", рекао је Тадић на конференцији коју је организовала немачка фондација Фридрих Еберт и група "Пријатељи Србије" у ЕП.

Почасни председник Демократске странке је изјавио да подржава напоре садашње Владе на пољу европских интеграција и регионалне сарадње, премда се раније са њеним лидерима сукобљавао управо око ових питања.

Драго ми је што сам их постепено убедио да прихвате моје ставове", рекао је Тадић, додајући да "не може да замисли шта би било да се десило обрнуто".

Тадић се посебно осврнуо на негативан ефекат који је ослобађајућа пресуда Хашког трибунала хрватским генерлима оптуженим за злочине у "Олуји" имала на процес помирења у региону и упозорио на агресивну реторику која однедавно стиже из Албаније.

"Веома су забрињавајуће изјаве председника Сали Берише о потреби стварања Велике Албаније" рекао је Тадић и додао да таква реторика распирује сукобе у региону.

"Тражим од вас да спречите ескалацију", поручио је Тадић учесницима скупа, указујући да би свеобухватно решење косовског питања допринело стабилизацији.

Србија заслужује да буде награђена

Посланик Кнут Флекенштајн из групе "Пријатеља Србије" изјавио је да Србија заслужује да буде награђена због напретка у реформама и дијалогу са Косовом, али је упозорио да је јавно мнење унутар ЕУ углавном негативно односи према наставку проширења.

"На нама политичарима је да објаснимо глашачима да не треба да се плаше проширења, али ни Србија не би требало да очекује превише", рекао је Флекенштајн.

Са друге стране, Јост Корте, заменик генералног директора за проширење у Европској комисији рекао је да "у ЕК влада оптимизам" у вези са шансама Србије да у јуну добије датум почетка преговора о придруживању.

"Још ништа није одлучено, али засад иде добро", изјавио је Корте, подсећајући да ће Савет одлучивати на основу развоја ситуације на терену, како у Србији тако и на Косову.

Тадић се током дводневне посете Бриселу састао са комесом за проширење Штефаном Филеом и са председницима све четири највеће политичке групе у Парламенту, као и са Елмаром Броком, председником спољнополитичког одбора ЕП и Едуардом Куканом, шефом делегације ЕП за Западни Балкан.

"Имали смо веома користан разговор", рекао је Тадић новинарима о сусрету са Филеом, додајући да су теме биле дијалог о Косову и европски стандарди у Србији.

Бивши председник Србије је истакао да је главна порука са данашњег скупа да је Србија заслужила да добије датум почетка преговора и да је у вези с тим "умерени оптимиста".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара