Читај ми!

Мркић у Камбоџи

Меморандум о разумевању о билатералним консултацијама између министарстава спољних послова Србије и Камбоџе потписали шефови дипломатија двеју земаља Иван Мркић и Хор Намхонг. Мркић јуче у Лаосу разговарао са највишим званичницима те земље.

Министар спољних послова Србије Иван Мркић разговарао је у Пном Пену са шефом дипломатије Камбоџе Хором Намхонгом. Мркић и Намхонг су потписали Меморандум о разумевању о билатералним консултацијама између министарстава спољних послова двеју држава.

Како је после састанка рекао за Танјуг то је 12. споразум потписан са Камбоџом, имајући у виду чињеницу да је Србија наследница Југославије. "А то јесте и то овде сви знају", додао је Мркић.

Мркића је примио и председник камбоџанског парламента Хенг Самрин, са којим је договорио посету парламентарне делегације Србији.

"Били смо примљени и код премијера Камбоџе Хун Сена, са којим смо потврдили оно што је јутрос договорено. Овде ускоро треба да дође делегација на челу са потпредседником владе и министром одбране Александром Вучићем јер има доста простора за такву врсту послова", најавио је Мркић.

У Пном Пену се разговорало и о споразумима које ће две државе потписивати у наредним месецима а који се, према речима српског министра, углавном односе на сарадњу у области економије и културе.

Српски министар је на вишедневној турнеји по земљама Југоисточне Азије. Он је до сада посетио Мјанмар и Лаос, а из Камбоџе путује у Вијетнам.

Мркић у Лаосу

Мркић је јуче у Лаосу, у разговорима са највишим званичницима те земље констатовано да пријатељске односе двеју држава треба ојачати привредном сарадњом.

Он је у изјави Танјугу рекао да је постигнут договор да се у наредних пар месеци "комплетира неколико међудржавних споразума који ће олакшати сарадњу двеју привреда". "То ћемо вероватно све завршити до јула", навео је министар Мркић.

Током Мркићеве посете Лаосу, где је разговарао са премијером Тонгсингом Тамавонгом и председницом Народне скупштине Пани Јатоту, договорено је да у ту земљу буду упућене две делегације из Србије које ће испитивати могућности за учешће наших фирми у великим пројектима који се изводе у тој земљи.

"Свуда смо стварно пријатељски примљени. Ради се о руководству нације са којом имамо дипломатске односе дуже од 50 година и са којима смо одржавали пријатељство у разноразним историјским приликама и које нису биле баш увек угодне", истакао је шеф дипломатије.

Мркић је подсетио да је Лаос је једна од земаља која се најбрже развија у овом делу света.

"Лаос је земља која цвета и која има једну од највиших стопа развоја у Азији. Називају је батеријом региона, јер се убрзаним темпом граде хидроелектране. Од 2010. до 2020. биће изграђено 15 нових хидроелектрана којима ће Лаос електричном енергијом снабдевати читаву регију", рекао је Мркић.

Он је рекао и да је са званичницима Лаоса разговарао о учествовању српских грађевинаца у изградњи хидроелектрана оценивши да ће ту "вероватно бити места и за Србију", која је позната, како је рекао, по одличним инжењерима и доброј грађевинској оперативи.

Према његовим речима договорено је да "у најскоријем периоду" две српске делегације отпутују у Лаос, док се потпредседник и министар иностраних послова те земље очекује у Србији током лета.

Мркић је пре тога боравио у Мјанмару и изјавио да је обезбеђивање послова за српска предузећа у азијском региону један од спољнополитичких приоритета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво