Читај ми!

Дијалог 4. марта, условни датум у јуну?

Нова рунда дијалога Београда и Приштине биће одржана 4. марта. Уколико дијалог настави да се развија у позитивном правцу, у јуну је могуће да Србија добије датум за почетак преговора, каже портпарол високе представнице ЕУ за спољну политику Маја Коцијанчич.

Уколико дијалог Београда и Приштине настави да се развија у позитивном правцу, у јуну је могуће да Србија добије датум за почетак претприступних преговора, а да буду започети преговори о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом, изјавила је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Маја Коцијанчич.

Маја Коцијанчич је за Новости рекла да се детаљно прате све реформе у Србији, као и напредак у дијалогу са Приштином, и да ће закључци бити у извештају Европске комисије.

Лист пише, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу, да би резултат састанка Ивице Дачића и Хашима Тачија 4. марта могао да доведе Србију на корак да у јуну добије неку врсту условног датума за почетак преговора са ЕУ.

Највероватнија формулација Европског савета у јуну биће да "Србија започиње претприступне преговоре током следећег шестомесечног председавања Литваније ЕУ, које почиње у јуну и завршава се до краја године", речено је Новостима у Бриселу.

Конкретно, очекује се да Београд и Приштина пронађу компромисно решење за институције на северу Косова.

Најтежа питања нове рунде дијалога су како ће да се организују локални избори у српским општинама на Косову и каква је судбина суда у Косовској Митровици и безбедносних структура.

Приштина инсистира на гашењу српских институција, док Београд брани државну стратегију да је неопходно формирање заједнице српских општина.

За приближавање позиција и постизање компримисних решења, планирано је да се одрже још две до три преговарачке сеансе до доношења одлуке Европске комисије 16. априла.

Портпарол Хермана ван Ромпеја, председника Европског савета, Дирк де Бакер, изјавио је да председник ЕУ снажно подржава процес даљег проширења Уније јер је то једини начин да се спрече нове кризе и дестабилизација у региону Западног Балкана.

"За одлуку чланица кључан ће бити априлски извештај Европске комисије. Мислим да Србија има велике шансе да начини наредни корак", рекао је портпарол председника ЕК.

Премијер Србије Ивица Дачић потврдио је за Новости да ће Београд инсистирати на заједници српских општина, коју више нико не одбацује као предлог.

"Циљ дијалога је да се обезбеде сигурност и опстанак Срба у јужној покрајини и праведним и одрживим решењима достигне трајна стабилност региона", рекао је Дачић и закључио да се до праведног решавања проблема на Косову може доћи само уз неопходан компромис обе стране.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво