Читај ми!

Дијалог неће Косову донети столицу у УН

Бриселски дијалог Београда и Приштине Косову неће донети столицу у УН нити ће се завршити потпуном нормализацијом односа Косова и Србије, преноси приштински лист "Коха диторе" позивајући се на међународне дипломатске изворе.

Садашњи преговарачки процес неће донети Косову столицу у УН нити ће се завршити потпуном нормализацијом односа Косова и Србије пошто ће трајати годинама, преноси приштински лист Коха диторе позивајући се на међународне дипломатске изворе. 

Дијалог би могао да обезбеди Београду датум за почетак преговора за чланство у ЕУ, а Приштини могућност да почне преговоре за Споразум о стабилизацији – прикључивању са Бриселом, али не и много више од тога, наводи лист. 

Према дипломатским изворима, упркос помпезним изјавама косовских званичника дијалог не може резултирати учлањењем у УН.  

"Не. Седиште у УН није нити може да буде део дискусије", рекао је високи дипломата једне земље чланице ЕУ.  

"Има идеја, посебно из Берлина, да би преговори могли да донесу више него што се мислило, укључујући и столицу у УН, али то није реално. Неће се то десити", рекао је дипломатски извор.

На основу његових навода, лист подвлачи закључак да један део земаља чланица ЕУ није срећан због инсистирања званичног Берлина да се одржи максимални притисак на Србију.
 
"Све време Берлин је имао амбициознију агенду од осталих земаља, посебно далеко амбициознију од оне коју су имали баронеса Ештон и њени сарадници. Али, то не може да се реализује у кратком року", рекао је дипломатски извор из ЕУ.

Лист, пак, наводи да крај дијалога према дипломатама неће обележити ни потпуна нормализација односа Косова и Србије.

Према изворима Кохе диторе, процес нормализације односа Косова и Србије ће још годинама трајати после завршетка  дијалога – бар овога и у оваквом облику. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара