Читај ми!

Реформе због себе, не због ЕУ

Србија реформе потребне за прикључење ЕУ треба да спроводи због себе, а не због Европске уније, рекао шеф мисије ОЕБС-а у Србији Петер Буркхард за "Фонет". Буркхард поручио да је борба против корупције кључна за економију и стање демократије у земљи.

Шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији, амбасадор Петер Буркхард изјавио је у интервјуу ФоНету да Србија реформе које су потребне за прикључење Европској унији спроводи не због ЕУ и европских интеграција, већ зато што су те реформе корисне и потребне за будућност Србије.

"Реформе спроводите због себе, не због ЕУ", рекао је Буркхард, који сматра да је борба против корупције кључна, не само за економски успех, већ и за стање демократије.

Он је поздравио одлучност Владе Србије на том пољу и објаснио да је борба против корупције веома важан, свеобухватан и дуготрајан задатак, који мора да обухвати цело друштво.

Не ради се само о хапшењу неких људи, већ о комбинацији више акција које треба предузети и институција које би требало формирати. Кључно је да те институције ваљано функционишу, констатовао је Буркхард.

Он је оценио да је важно усвајање Закона о јавним набавкама, као и закона који се односе на спречавање финансијских махинација и прање новца.

Што се тиче казнених мера, важну улогу имају тужиоци и судство. То је свеобухватан скуп институција, механизама и процеса, рекао је Буркхард и оценио да за њихово успостављање и функционисање постоји политичка воља.

Уз констатацију да је правосуђе кључни елемент система владавине права, Буркхард је напоменуо да је функционално правосуђе битно, не само за заштиту људских права, већ и за економски развој, јер "инвеститори неће улагати у земље у којима правосуђе не функционише".

Повећати поверење у правосуђе

У свему томе је неопходно поверење. Људи морају да имају поверење у правосуђе. На основу резултата истраживања јавног мнења, имамо утисак да у Србији то поверење, благо речено, није високо развијено, изјавио је Буркхард.

У Србији је често потребно да прођу године до изрицања пресуде, додао је Буркхард, што очито ствара неповерење и указује да систем, мање или више, не функционише.

Он је, међутим, изразио задовољство што је нова Влада Србије исказала решеност да се посвети превазилажењу пропуста у правосудном систему.

Док је у неким местима превише судија, у другим их нема довољно, што је између осталог и проблем менаџмента. Постоји и оптерећење из прошлости везано за реформу судства, која у овој фази изгледа прилично хаотично, напоменуо је Буркхард.

Не ради се о томе да би некога требало кривити за то, већ како решити ситуацију, објаснио је Буркхард и нагласио да се ОЕБС залаже за именовање и разрешење судија на основу јасних критеријума.

Мисија ОЕБС на томе сарађује са Министарством правде, као и са свим осталим актерима, истакао је Буркхард.

Београд етнички разноврстан

Он је, као један од првих утисака које је стекао од када је пре два месеца стигао у Београд, означио "велику етничку разноврсност" Србије.

"Чак и у Београду не постоји монолитан етнички пејсаж. То би у идеалној ситуацији, на дуге стазе, требало да буде једна од предности Србије", нагласио је Буркхард.

Према његовим речима, етнички разноврсна друштва која уважавају различите вредности обично су узбудљивија и успешнија, посебно у глобалном контексту.

Међусобно разумевање и осећај за културну разноврсност веома су корисни. У данашњем глобализованом свету не можете бити успешни ако вам то недостаје, оценио је Буркхард.

Уз констатацију да "укључивање мањина није лако" и да "понекад има тешкоћа и проблема", Буркхард је истакао да би на југу Србије требало да се успостави дијалог локалног албанског становништва и релевантних представника владе из Београда.

Говорећи о значајној улози Београда у региону, Буркхард је подсетио да ће Србија 2015. године председавати ОЕБС-у, па је и то разлог због којег би Србија требало и може да буде пример добросуседских односа.

"Од када сам дошао у децембру, видео сам бројне позитивне кораке председника Србије Томислава Николића и министара у односу са суседима, као и представника суседних земаља приликом посета Београду," изјавио је Буркхард.

Он је дијалог председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, као и састанак Николића са председницом Косова Атифете Јахјагом, окарактерисао као изузетно позитиван развој догађаја.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара