Читај ми!

Полемика због заједнице српских општина

После изјаве председника Николића да ће "паралелне" институције на Космету престати да постоје и да ће настати косовске којима ће руководити Срби, стижу поруке и других званичника. Премијер Дачић идућу рунду разговора сматра најтежом. Опозиција оптужује власт да даје више него што Резолуција предвиђа и да предаје Косово.

Шта се подразумева под предлогом Србије о заједници српских општина у четвртак је образложио председник државе Томислав Николић, који је објаснио да постојеће институције Србије на Косову неће бити легализоване већ ће бити створене нове, косовске, којима ће управљати Срби. Премијер идућу рунду разговора сматра најтежом, док опозиција оптужује власт да даје више него што резолуција предвиђа и да предаје Косово.

Николић каже да је то стварање нових косовских институција, али сегмента институција које би водили Срби и да ту престају и паралелне институције.

"Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и, ако кажу да имамо суд у Косовској Митровици и да имамо неке полицијске снаге на северу КиМ, одједном овим нашим предлогом - који мора да се реши кроз устав Косова, али, не заборавите, и кроз Устав Србије српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби", навео је председник.

Уочи идућег сусрета са Тачијем, премијер Ивица Дачић, пак, каже да најтеже следи, и да проблем паралелних институција неће моћи да се реши за два дана.

"По нашем мишљењу то је могуће једино постизењем једног договора у томе како би функционисала заједница српских општина односно које би биле надлежности и на који начин би се онда то преточило у постојање неких институција", истакао је премијер.

Према његовим речима, без тог договора Србија неће имати ни морално ни политичко право да укида било које своје институције на Косову.

Председникову изјаву појаснио је директор Канцеларије за Косово Александар Вулин, који каже да српске институције постоје и да ће постојати, а то значи да је могуће реформисати их само под условом да се усвоји целокупно решење за Косово.

Вулин је подвукао да се изјава не може извући из контекста, јер је Николић о томе говорио као о делу целовитог решења, и образлагао став из Резолуције и Патформе које је донео државни врх.

Директор Канцеларије за КиМ је мештанима северног Косова на свечаној академији поводом Дана државности поручује да не дозволе да други одлучују о њима.

"Зато немојте дозволити никада да се о вама одлучује без вас, будите тамо где се одлучује, учествујете, дајте своје представнике, нека се чује и слуша ваш глас. Нека се без вас никада не донесе одлука која ће утицати на ваше животе", рекао је Вулин.

Изјаву председника Николића опозиционе партије виде као искакање из оквира Резолуције. Лидер ДСС-а Војислав Коштуница је оптужио Николића да је на Сретење укинуо државност Србије.

"Оно што председник Србије зове паралелним институцијама заправо су институције државе Србије на Косову, а њихово укидање и замена за институције Косова није ништа друго него укидање сваког државног присуства Србије на Косову... Хиљаду пута би било часније поднети оставку него бити саучесник у предаји Косова" , рекао је Коштуница.

Дијаметрално супротно тумачење стигло је из Јагодине. Председник ЈС-а Драган Марковић верује да је на нивоу државе постигнут врло тежак договор и да ће проблем Космета дуг 150 година бити решен дијалогом у Бриселу.

"Очекујемо да ће тај дијалог Дачића и Тачија, а предвиђено је да буду још три сусрета, окончати проблем Косова и Метохије, а да Србија нема штету, да Срби у тој нашој покрајину буду задовољни и да Србија добије датум за улазак у Европску унију", каже Марковић.

Паралелизам институција тема је наредног састанка Ивице Дачића и Хашима Тачија у Белгији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара