Читај ми!

Кацин: Избори - губљење времена

Никоме у Србији није на крај памети да изгуби још пола године на изборе и формирање нове владе, рекао Јелко Кацин.

Специјални известилац ЕП за Србију Јелко Кацин рекао је да сматра да Србија неће бити талац међусобног подривања политичких елита и да никоме у Србији није ни на крај памети да изгуби још пола године на изборе и формирање владе.

Кацин у изјави за агенцију Анадолија каже да не верује да ће током ове године доћи до ванредних избора у Србији и да је у сталној комуникацији са представницима владајуће коалиције, али и опозиције у Србији.

"Сви су зрели, одговорни и посвећени европској будућности Србије. Србија неће бити талац међусобног подривања између политичких елита. У овом моменту ми усвајамо Извештај о напретку Србије за 2012. годину, а већ смо у 2013. години, јер је због избора Србија изгубила пола године", рекао је Кацин.

Он је додао да никоме у Србији ни на крај памети није да изгуби још пола године за изборе и формирање неке нове владе.

"Мислим да ће се Србија после евентуалног добијања датума за почетак преговора о чланству у ЕУ пребацити у још већу брзину у напорима да сустигне Црну Гору у преговорима и да за себе, све суседе, шири регион, ЕУ и цео континент упути одговарајуће поруке које су неопходне да би преживео процес проширења ЕУ и у будућности'', рекао је Кацин.

Актуелну политичку сцену у Србији окарактерисао је као више виртуелну него реалну и упоредио је са филмом, односно представом Хамлет у Мрдуши Доњој.

Кацин сматра да се у Србији дешавају драме како би се на све могуће начине покушао одложити било какав договор Београда и Приштине.

Сада је момент који одговара оном Хамлетовском питању 'бити или не бити', али на то питање се одговара на начин 'Хамлета у селу Мрдуша Доња', где се покушавају на све могуће начине задржати, онемогућити, утишати преговарача на страни Србије. Мислим да им то неће поћи за руком, рекао је Кацин.

Он сматра да су то задње трзавице оних који су у нејасној ситуацији на северу Косова увек за себе видели веома конкретне материјалне и финансијске погодности.

Да закључим, само организиваном борбом против криминала и системске корупције могуће је разрешити питање односа Београда и Приштине'', рекао је Кацин.

Осврнувши се на оптужбе на рачун премијера Србије Ивице Дачића у контексту веза с криминалцима, Кацин напомиње да ''треба завршити истрагу која ће показати о каквим резултатима се ради''.

''Како ја то посматрам, рекао бих да су то више илузије него реалност. Ивица Дачић није човек који би се, и у прошлости, док је имао другачији имиџ, бавио материјалним стварима. Свако има право, па и он, да то докаже, иако сада изгледа чудно да он мора да доказује своју невиност, уместо да ти који га оптужују докажу оно што мисле да треба, казао је Кацин

А све док тих доказа нема, Кацин каже да све разуме као политичку игру, али не унутарсрпску, него игру која је деценијама од Србије правила кочницу, а не мотор Западног Балкана, рекао је Кацин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара