Читај ми!

УРС за децентрализацију Београда

Ускоро се навршава годину дана од када је УРС предао више од 130.000 потписа за измену статута Града Београда, али до сада ништа није урађено по питању измене тог документа, каже Мирослав Чучковић.

Члан Председништва Уједињених региона Србије Мирослав Чучковић изјавио је да се ускоро навршава скоро годину дана од када је УРС предао више од 130.000 потписа за измену статута Града Београда, али да до сада ништа није урађено по питању измене тог документа.

"За последицу тога имамо раст незадовољства становника, пре свега рубних градских општина, попут Обреновца, Лазаревца, Младеновца", навео је Чучковић, преноси УРС у саопштењу.

Он је рекао и да "се све гласније чује глас народа да би било боље да ова насеља буду ван окриља Београда и да постану попут Ваљева, Краљева, Лознице и осталих градова.

Према његовим речима, УРС ће на предлогу суштинске децентрализације Београда заснивати своју политику у престоници, наводи се у саопштењу.

Чучковић је навео и да УРС сматра да је враћање надлежности приградским општинама и насељима, као и дефинисање структурно јаких месних заједница нешто што ће дати једнаку шансу свим деловима Београда.

"Ми ћемо се за то залагати уколико буде било нових избора на територији Града Београда, а у сваком случају на следећим изборима на територији Земуна и Вождовца, закључио је он, додаје се у саопштењу.

Подршка борби против насиља над женама

Посланице Уједињених региона Србије подржале су међународну акцију "Милијарда устаје против насиља", истакавши да је борба против насиља над женама "важно, мада неправедно запостављено питање", саопштио је УРС.

Посланица УРС-а Снежана Стојановић Плавшић је навела да је "прошле године у Србији у породичном насиљу убијено 27 жена, а у 78 одсто случајева убице су њихови партнери".

"Важно је истаћи да велики број жена трпи насиље, али велики проценат њих то насиље никада не пријави или повуче оптужбе", рекла је она.

Према њеним речима, имамо закон по коме је могуће насилника удаљити из породице, "али још је мала свест о овом проблему, па би требало удруженим снагама радити на решавању овог проблема".

Снежана Стојановић Плавшић је истакла да је "борба против насиља над женама важно, мада неправедно запостављено, питање нарочито данас када је свака трећа жена у свету жртва неке врсте насиља".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије