Читај ми!

Србија обележава Дан државности

Србија обележава Дан државности у спомен на Први српски устанак и Сретењски устав. Председник Томислав Николић положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали. Премијер Ивица Дачић на Опленцу положио венац на саркофаг вожду Карађорђу. Дан државности Србије обележен и на Косову и Метохији.

16.13 - У Дому Народне скупштине почела свечана седница поводом обележавања Дана државности Србије.

Дан државности у Србији обележава се низом манифестација, а централна свечаност одржана је у Скупштини Србије, уз присуство председника државе Томислава Николића и премијера Ивице Дачића.

Председник Србије Томислав Николић положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Николић је у спомен-књигу уписао: "У име свих грађана Србије, у име деце која живе у миру, у име Србије која постоји, изражавам захвалност зато што сте свој живот принели као жртву својој Србији."

Николић је даље написао: "Тешко је ако си непознат а јунак, али је на понос Србији за коју ћемо се вечито борити. Познати и непознати. Хвала."

Председник Владе Србије Ивица Дачић положио је ловоров венац у име Владе на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу у Тополи.

Церемонија полагања ловоровог венца обављена је уз највише државне и војне почасти, које је одала почасна јединица Гарде Војске Србије. Дачић је том приликом обишао изложбу "Тајна ковчега 23", део блага породице Карађорђевић.

Поводом Дана државности министар одбране Александар Вучић је уручио указе о унапређењу официрима Војске Србије.

Председник и премијер су присуствовати централној манифестацији у Дому Народне скупштине, где је одржана свечана седница и додељена одликовања заслужним грађанима.

У Цркви вазнесења Господњег у Орашцу јутрос је служена света архијерејска литургија којој су присуствовали и принц Александар и принцеза Катарина, а потом је уследио помен Карађорђу и устаницима у Марићевића јарузи и полагање ловорових венаца.

Ловорове венце су у име председника Србије Томислава Николића, положили саветник председника Оливер Антић, принц Александар Карађорђевић, председник општине Аранђеловац Бојан Радојевић и у име Фонда Први српски устанак Дарко Павловић.

Прослави Дана државности присуствовали су представници Владе Србије, министар Велимир Илић, државни секретар МУП-а Владимир Божовић, велики број грађана и удружења која негују традицију ослободилачких ратова.

Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије је у центру Београда, у оквиру обележавања Дана државаности, приредио је променадни дефиле.  

Свечана академија у Зубином Потоку

Свечаном академијом у Зубином Потоку, данас је и на Косову и Метохији обележен Дан државности Србије, а представници Срба поручили су да не желе косовске институције на северу Косова.

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је на свечаности да Срби прослављају Дан државности срећни, али и забринути за свој опстанак и очување својих кућа, светиња и својих гробова.

То је разлог, како је објаснио, зашто Срби са зебњом гледају у до сада постигнуте споразуме договорене у Бриселу и то је разлог зашто су забринути због наставка дијалога.

Ристић је упутио и поруку међународној заједници, Београду и Приштини да грађани на северу покрајине не желе косовске институције, подсетивши на резултате референдума који је одржан пре годину дана када је, како је рекао, речено не независном Косову и косовским институцијама.

Нисмо против дијалога и преговор, али смо против дневног реда који је наметнут у Бриселу, рекао је Ристић истичући да Срби желе да на дневном реду буду питања безбедности Срба и неалбанаца, повратак узурпиране имовине на Косову, повратак расељених и прогнаних и заштита верске и културне баштине.

Свечаности у Зубином Потоку присуствовали су представници локалних самоуправа из четири општине са севера Косова, гости општина из централне Србије и директор Владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Вулин је, говорећи на Академији, истакао да су Срби једини народ у Европи чија се гробља руше, на чију децу се бацају бомбе и на чије се празнике хапси, пребија и затвара.

"Срби су једини народ који мора да доказује да постоји и да то што постоји нешто значи. Срби не смеју бити једини народ у Европи који неће одлучити где и како ће да живи, на ком месту хоће да траје. Срби неће бити једини народ у Европи без права гласа, права да изаберу и права да трају", рекао је Вулин.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије