Читај ми!

Посланици о заједници српских општина

Посланик СПС-а Звонимир Стевић рекао је да нема гашења српских институција на Косову док се не нађе свеобухватно решење о формирању заједнице српских општина. Његов колега из ДС Горан Богдановић сматра да би актуелна власт требало да одговори на питање да ли заједница српских општина бити у саставу државе Србије или такозване државе Косово.

Посланик СПС-а Звонимир Стевић рекао је да нема гашења српских институција на Косову док се не нађе свеобухватно решење о формирању заједнице српских општина. Његов колега из ДС Горан Богдановић сматра да би актуелна власт требало да одговори на питање да ли заједница српских општина бити у саставу државе Србије или такозване државе Косово.

"Нема гашења институција до избора нових, односнодоношења уставног закона о формирању заједнице српских општина на Косову, а то подразумева конституисање Скупштине Срба са Косова, Извршног већа и осталих ограна који би се бавили интересима српског народа на Косову", рекао је Стевић новинарима у парламенту.

Одговарајући на питање о предлогу косовског премијера Хашима Тачија, Стевић је рекао да то што долази из Приштине није ништа ново и да Приштина све што долази из Београда или не прихвата или оно што је договорено за столом покушава да заустави претњама и насиљем.

Стевић је додао да не располаже информацијама да ли је јуче на састанку државног врха код председника Србије Томислава Николића било речи о предлогу Тачија.

Он је рекао да као човек који са породицом живи у централном Косову верује да ће руководство државе учинити све да заштити минимум националних интереса на простору Косова.

Тачи је изјавио јуче да ће институције Косова прихватити структуре из области образовања, здравства и јавних услуга које делују на северу Косова, али да немају намеру да наметну руководство на северу Косова.

Богдановић: Заједница општина, део Србије или Косова?

Посланик ДС Горан Богдановић упитао је да ли ће север Косова бити у саставу државе Србије или такозване државе Косова.

"На то мора да се одговори као и да ли је аутономија коју тражимо у саставу независног Косова или Србије", рекао је Богдановић новинарима у Скупштини Србије.

На питање шта би значило формирање заједнице српских општина, Богдановић - који је и бивши министар за Косово и Метохију - рекао је да је такав термин спомињан и у Ахтисаријевом плану.

То значи, како је рекао, да општине на северу могу имати неку заједницу без извршне законодавне власти односно да могу да представљају некакву врсту удружења грађана без стварне моћи.

"Тражимо чвршће гаранције за власт, посебно на северу, али не тражимо ништа мање и за локалне самоуправе на југу", рекао је Богдановић.

По његовим речима, опозиција нема никакве информације о садржају јучерашњег састанка државног врха, а на основу изјава симптоматично је да се не помиње аутономија Срба већ заједница српских општина и да се не помињу институције државе Србије већ српске институције.

Срби на Косову су, како је рекао, забринути због мањка информација као и полуинформација, што изазива конфузију, као и да Срби на Косову неће прихватити да остану без институција, али и да је боље да постоје било какве институције него никакве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије