Читај ми!

И социјалним мерама Србија ближе ЕУ

Напредак Србије у процесу евроинтеграција и остваривању бољег положаја социјалног положаја и заштите деце у Србији је уочљив, заједнички су констатовали потпредседник Владе Јован Кркобабић и известилац ЕП за Србију Јелко Кацин.

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић и известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин констатовали су у Београду да је уочљив напредак Србије у процесу евроинтеграција, као и у остваривању бољег положаја социјалног положаја и заштите деце у Србији.

Током разговора констатован је уочљив напредак Србије у процесу евроинтеграција, "као и да резултати, који су постигнути, доводе Србију на корак од датума за почетак преговора о чланству у ЕУ. Тиме би се завршила једна од етапа на путу Србије ка ЕУ", саопштио је кабинет Кркобабића, који је и министар рада, запошљавања и социјалне политике.

На састанку је изражено обострано задовољство напретком у остваривању бољег социјалног положаја и заштите деце у Србији, наводи се у саопштењу.

"Такође уочљиво је и побољшање положаја Рома, пре свега захваљујући предузетим мерама у циљу повећања инклузије те популације и пружању додатног импулса за њихово запошљавање".

Ти и будући кораци у реализацији бројних пројеката социјалне политике грађани ће препознати као додатну вредност не само добијања датума за почетак преговора већ опредељања Србије за пут ка ЕУ, закључили су Кркобабић и Кацин, додаје се у саопштењу.

Селаковић и Кацин о повећању одговорности

Министар правде и државне управе Никола Селаковић обавестио је известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина да је један од приоритета повећање одговорности судија и тужилаца и информисао га о досадашњим резултатима рада и будућим плановима који у великој мери утичу на европски правац Србије.

Кацин је током састанка са Селаковићем у Београду подржао активности министарства, оцењујући да је правосуђе у Србији оптерећено бројним проблемима које је потребно решавати на системски начин, наводи се у саоспстењу Министарства правде.

Европски известилац за Србију је посебно истакао да и носиоци правосудне функције морају одговарати за своје поступке уколико нису испоштовали закон или нису водили поступак у складу са релевантним чињеницама и доказима.

Селаковић је нагласио да је један од приоритета у раду Министарства доношење Правилника о дисциплинској одговорности судија и тужилаца, формирање дисциплинске комисије, као и јачање улоге дисциплинског тужиоца.

"Изменама и допунама Закона о судијама и Закона о јавним тужилаштвима продужава се рок застаревања случајева против судија и тужилаца поднетих Високом савету судства и Државном већу тужилаца, као и висина казне за њихово незаконито поступање, јер и онај ко суди, као и онај ко тужи мора да сноси одговорност", указао је министар.

Према његовим речима, Србији су потребне судије и тужиоци који ће се плашити закона и других судија и тужилаца, а не власти, као што је то био случај много пута до сада", закључио је Селаковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара