Читај ми!

Разговори тешки, али дају резултате

Очекујем подршку Савета безбедности УН разговорима о нормализацији односа Косова и Србије, каже висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон. Разговори су "тежак процес", али дају резултате, истакла Ештонова.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је да су разговори о нормализацији односа Косова и Србије "тежак процес", али да даје резултате, као и да очекује подршку Савета безбедности УН.

Кетрин Ештон је у редовном годишњем извештају пред Саветом безбедности УН изјавила да дијалог даје резултате.

"Имамо споразум о интегрисаном управљању границом и сада су сви прелази постали функционални. Имамо споразум о заштити културног и верског наслеђа и имамо и споразум о званичницима за везу који ће бити у канцеларијама ЕУ у Београду и Приштини", навела је Ештонова.

Висока представница ЕУ оценила je да је од изузетног значаја прошлонедељни сусрет председнице Косова Атифете Јахјагe и председника Србије Томислава Николића у Бриселу и најавила да ће се процес наставити следеће недеље новим сусретом премијера Хашима Тачија и Ивице Дачића.

"Желим да искористим ову прилику и да похвалим премијера Дачића и премијера Тачија за приступ овим разговорима и смелост коју су тиме показали. То није лак процес ни за једног од њих, али они имају нашу подршку и рачунам на подршку овог савета", истакла је Ештонова.

На састанку 19. и 20. фебруара у Бриселу Дачић и Тачи требало би да разговарају о северу Косова који је углавном настањен Србима који не признају институције Косова.

Успех у разговорима у Бриселу важан је и за европске интеграције Србије и Косова – Београду је то предуслов за добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, док Приштина очекује да после разговора добије датум почетка разговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара